IVANOV: Lični napadi na Putina su klevete i nastavak informativnog rata protiv Rusije
Foto: AP

Rat protiv Rusije

IVANOV: Lični napadi na Putina su klevete i nastavak informativnog rata protiv Rusije

Planeta -
Kad su s one strane Atlantika shvatili da Putinovi saveznici ne mogu biti rasterani i da je njegova popularnost u usponu, počeli su da ga napadaju da bi ga svrgnuli s vlasti, kaže šef kancelarije predsednika Rusije

SOČI - Lični napadi na ruskog predsednika Vladimira Putina nastavak su informativnog rata protiv Rusije, izjavio je šef Putinove kancelarije Sergej Ivanov.

"Ako se realno ocenjuje unutrašnjepolitička situacija u Rusiji, da, slažem se, Rusija se na današnji dan ne može zamisliti bez Putina", rekao je Ivanov novinarima u Sočiju, gde se održava skup Međunarodnog diskusionog kluba "Valdaj", prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ruski predsednik, za razliku od kolega sa Zapada, nikada u polemici nije nastupao "ad hominem", pri čemu to mnogi strani lideri koriste s ciljem destabilizacije u Rusiji.

"Prvo su pokušali da iskoriste vanparlamentarnu opoziciju kao udarnog ovna (za razbijanje kapija utvrđenja) kako bi snizili autoritet vlasti. Nije uspelo", rekao je Ivanov, dodajući da je Rusija i pre događaja u Ukrajini jasno osetila da njena unutrašnja i spoljna politika ne zadovoljava one "s druge strane", preneo je Itar-Tass. Tako je počeo informativni rat, "klevete i izvrtanje činjenica".

Između ostalog, Ivanov je naveo navode Kijeva kako Rusija testira specijalnu municiju koja probija pancire.

"Ispostavilo se da su meci proizvedeni 1974. i to u Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici (...) To je bolesno, neizlečivo", rekao je šef administracije u Kremlju.

Ivanov je rekao da kada je postalo jasno da se "okruženje Putina ne može pocepati i zabiti klin", da "popularnost predsednika raste, a ne pada", usledio je neizbežan zaključak - "ništa s Rusijom ne možeš da učiniš ako ne srušiš Putina". Potom se prešlo na direktne napade, uključujući lične, na Putina, kazao je on.

"Želim da istaknem jedan važan detalj i nadam se da ćete se složiti s tim - naš predsednik u svojim javnim nastupima nikada nigde nije davao uvredljive izjave na račun šefova drugih država. On tako nešto sebi nije dozvoljavao", rekao je Ivanov.

Šef predsedničke administracije Rusije je naveo da prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja stanovništvo sve više podržava politički kurs zemlje, naročito u svetlu zapadnih sankcija uvedenih Rusiji.

"Sudeći po svim sociološkim istraživanjima, po meni, stanovništvo 'besni' i sve vatrenije podržava politiku partije i vlade", istakao je Ivanov.Prema njegovim rečima, sankcije koje se uvode Rusiji su "takozvane", jer "prave sankcije uvodi samo Savet bezbednosti UN".

"Sve ostalo su jednostavno pokušaji pritiska, a ne sankcije. Međutim, Rusija je u svojoj hiljadugodišnjoj istoriji i gore preživela, to je besmisleno", kazao je Ivanov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja