U REALNOM VREMENU: Pratite širenje ebole širom sveta!
Foto: Printscreen

Konstantno ažuriranje

U REALNOM VREMENU: Pratite širenje ebole širom sveta!

Planeta -
Karta koja se konstantno ažurira pokazuje izbijanje bolesti, slučajeve obolevanja i smrtnost prouzrokovanu virusnim i bakterijskim infekcijama širom sveta

VAŠINGTON - S obzirom na to da se svet suočava sa širenjem virusa ebole i mogućnošću smrtonosne pandemije, stručnjaci GlobalIncidentMap.com kreirali su mapu koja ističe pojavu bolesti u realnom vremenu.

Naime, karta koja se konstantno ažurira pokazuje izbijanje bolesti, slučajeve obolevanja i smrtnost prouzrokovanu virusnim i bakterijskim infekcijama širom sveta.

Svakodnevno ažuriranje mape možete pogledati OVDE

Pogled na kartu pokazuje širenje ebole, afričke svinjske kuge u Rusiji, Chikungunya virusa u Gvatemali i drugim delovima Srednje Amerike i sl.

Mapa izbijanja bolesti temelji se na izvještajima prijavljenim lokalnim web stranicama širom sveta, kao i iz drugih izvora. Korisnici mogu pretraživati po različitim ‘opasnostima', kao što su, naprimer, antraks, meningitis, ptičiji grip i slično.

Različite kategorije su označene različitim simbolima. Recimo, plavi troguao koji lebdi nad Jim Wells okrugom u Teksasu ukazuje na kravu koja je zaražena antraksom, dok mali krugovi u Nešvilu, Tennesi, pokazuju sumnju na enterovirus-68.

Slučajevi sumnje na ebolu označeni su narandžastim trouglovima. Tako, prema mapi, ljudi sa simptomima ebole su trenutno hospitalizirani u Danskoj i Češkoj, a mapa pokazuje na kojim područjima su zabelženi i smrtonosni slučajevi.

Karta pokazuje da je broj umrlih od ebole u Nigeriji porastao na 343, te da je Mali potvrdio prvi slučaj. Narandžasti znak opasnosti korišten je na ukazivanje smrtnih slučajeva uzrokovanih Denga groznicom u Indiji, Pakistanu i Kini.

U Velikoj Britaniji karta pokazuje bujicu smrti patki širom Lančester kanala, koja, prema medijskom izveštaju, mogu biti uzrokovana ptičijim bolutizmom.

Ostale karte omogućavaju ljudima da prate, između ostalog, šumske požare, kriminal, nesreće, granične bezbednosne probleme i sl.

Karte odnedavno prikazuju i slučajeve trgovine ljudima i probleme koji se javljaju sa hranom i lekovima.

( Oslobođenje/Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track