KANADSKI ISLAMISTA OSTAVIO PISMO: Policija analizira video zapis ubijenog teroriste Zehaf-Biba
Foto: Twitter

Napad u Otavi

KANADSKI ISLAMISTA OSTAVIO PISMO: Policija analizira video zapis ubijenog teroriste Zehaf-Biba

Planeta -
Policija istražuje Zehaf-Biboove odnose sa brojnim pojedincima u danima koji su prethodili napadu, ne bi li utvrdili da li su neki od njih doprineli tom napadu ili ga olakšali

TORONTO - Napadač koji je prošle nedelje ubio vojnika u Nacionalnom memorijalnom centru u Otavi, a potom je ubijen u kanadskom parlamentu, ostavio je video zapis iz kojeg se, prema saopštenju policije, vidi kako je za taj čin imao ideološke i političke motive.

Detaljna analiza tog video zapisa još je u toku i on još ne može da bude pušten u javnost, ističe Bob Polson, komesar Kraljevske kanadske konjičke policije, a prenosi AP. Majkl Zehaf-Biboov napad je povećao strahovanja da će Kanada biti izložena represalijama ekstremnih islamista zbog pridruživanja koaliciji zemalja, predvođenih SAD, koje učestvuju u vazdušnoj kampanji protiv snaga Islamske države (IS) u Iraku i Siriji.

Pucnjava u Otavi
Pucnjava u Otavi

Policija istražuje Zehaf-Biboove odnose sa brojnim pojedincima u danima koji su prethodili napadu, ne bi li utvrdili da li su neki od njih doprineli tom napadu ili ga olakšali. Utvrđeno je da je nož koji je Zehaf-Bibo nosio uzet sa imanja njegove tetke u Mon Tremblanu (Kvebek), a još se istražuje kako je došao do puške - jednog starog modela, koji se danas retko sreće.

Komesar Polson izražava sigurnost da će narednih nedelja policija raspolagati detaljnim saznanjima o ovom događaju i da će moći kompletno da ga rekonstruiše. Napad u Otavi usledio je dva dana nakon što je "terorista inspirisan Islamskom državom" pregazio dvojicu vojnika na jednom parkingu u Kvebeku, ubivši jednog i povredivši drugog, nakon čega ga je ubila policija.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Taj napadač je bio podnadzorom kanadskih vlasti, koje su podozrevale da je naklonjen džihadistima, a kada je pokušao da otputuje za Tursku, oduzet mu je pasoš. Za razliku od njega, Zehaf-Bibo (čiji je otac Libijac) nije bio pod prismotrom vlasti. Po Polsonu, njega je možda iz takta izbacilo kašnjenje vlasti da mu izdaju pasoš. Prema prvobitnom svedočenju Zehaf-Biboove majke, Suzan, on je želeo da putuje u Siriju, dok je naknadno u jednom pismu za medije tvrdila kako je hteo da putuje u Saudijsku Arabiju da bi tamo proučavao Koran.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track