PREVARIO SMRT: Hteli da ga obese, a onda shvatili da to ne smeju?!

19 godina čekao kaznu

PREVARIO SMRT: Hteli da ga obese, a onda shvatili da to ne smeju?!

Planeta -
Amnesti internešnel precizira da je Ebos pušten u petak po naređenju guvernera provincije Kaduna, u kojoj je Ebos navodno svojevremeno počinio oružanu pljačku

JOHANESBURG - Čovek koji je dželata na vešalima ostavio praznih ruku, oslobođen je posle 19 godina boravka u nigerijskoj ćeliji za pogubljenje, saopštio je danas Amnesti internešnel.

Tenkgod Ebos (Thankgod Ebhos) (54) bio je, juna 2013, dovučen do vešala i bio u prilici da gleda kako četvoricu njegovih drugova iz samrtne ćelije dželat veša, da bi u tom trenutku zatvorske vlasti shvatile da njegova smrtna kazna, izrečena od strane vojnog suda, glasi smrt streljanjem, a ne vešanjem.

Advokati za ljudska prava uložili su tada žalbu navodeći da je Abos osuđen u vreme vladavine vojne hunte poznate po prekim i nepravičnim suđenjima kao i mučenju u potrazi za priznanjima optuženih. Sud Ekonomske zajednice Zapadnoafrickih država odlučio je potom u junu da Ebos treba da bude oslobođen.

Amnesti internešnel precizira da je Ebos pušten u petak po naređenju guvernera provincije Kaduna, u kojoj je Ebos navodno svojevremeno počinio oružanu pljačku.

Vešanje koje je prošle godine Ebos u zadnji čas izbegao bilo je prvo posle skoro osam godina, i označilo je prekid prećutnog moratorijuma na izricanje i izvođenje smrtne kazne u Nigeriji, donesenog posle javnih protesta protiv takvog načina kažnjavanja.

Nigerija je prošle godina na čekanju smrtne kazne imala 1.039 ljudi.

"Oslobađanje Tenkgoda Ebosa donosi olakšanje stotinama ljudi koji skapavaju u ćelijama čekajući smrtnu kaznu širom Nigerije", izjavio je Netsanet Belaj (Netsanet Belay), direktor za istraživanja i advokaturu afričkog Amnestija.

"Nigerija mora sad da gradi dalje na pozitivnim koracima načinjenim danas, i da momentalno obustavi svaku dalju egzekuciju i ostvari napredak ka ukidanju smrtne kazne".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track