OVAKO ZAPADNI MEDIJI IZVRĆU PUTINOVE REČI: Kažu da će osvojiti Kijev, pa se izvine!

Nisu najbolje preveli

OVAKO ZAPADNI MEDIJI IZVRĆU PUTINOVE REČI: Kažu da će osvojiti Kijev, pa se izvine!

Planeta -
RT podseća da su u poslednjih nekoliko meseci zabeležena dva slučaja pogrešnog citiranja ruskog lidera, te da je krug započet navođenjem da je Putin u telefonskom razgovoru s Barozom istakao da bi mogao da osvoji Kijev za nekoliko nedelja

MOSKVA - Raša tudej u svom internet izdanju navodi da Zapad uporno pogrešno citira ruskog predsednika Vladimira Putina i predstavlja ga kao agresivnijeg nego što jeste

Putinove reči su navodno pogrešno prenete u dva slučaja, u razgovoru s predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, posle čega je usledila navodna izjava jednog poljskog zvaničnika o tome da je Putin Poljskoj 2008. godine nudio podelu Ukrajine.

Izjava pa demanti
Izjava pa demanti

“Nema sumnje da je cela situacija podgrejana antiruskim osećanjima, koja su veoma dobro koordinisana u zapadnoj navnosti. Da li je tu bilo zlobe ili je neko jednostavno odlučio da demonstrira svoju lojalnost svojim transatlantskim saveznicima? Ne znam“, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

RT podseća da su u poslednjih nekoliko meseci zabeležena dva slučaja pogrešnog citiranja ruskog lidera, te da je krug započet navođenjem da je Putin u telefonskom razgovoru s Barozom istakao da bi mogao da osvoji Kijev za nekoliko nedelja, da hoće.

Sve te reči su potom demantovane, Kremlj je naveo da Putin nikada nije s Barozom govorio o osvajanju Ukrajine, dok je Šikorski istakao da je američki nedeljnik “Politiko“ pogrešno interpretirao njegove reči.

“Verujem da smo u slučaju “Barozo“ našli pravi protivotrov. U jednom trenutku smo bili spremni da objavimo kompletan transkript razgovora Putina i Baroza. Nemamo ništa da krijemo, u te probleme ulazimo sa filozofskog aspekta“, zaključio je Lavrov, koji je takođe bio meta netačnih medijskih navoda.

Naime, 2008. godine, kada je Rusija bila u sukobu s Gruzijom oko Južne Osetije, britanski Telegraf je naveo da je Lavrov koristio neprikladan rečnik i psovke u razgovoru s Dejvidom Milibandom.

To je kasnije demantovano iz oba izvora, kako iz britanskog kabineta za spoljne poslove, tako i iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja