Sirijska vlada: Trupe počele da se vraćaju u baze

Sirijska vlada: Trupe počele da se vraćaju u baze

Planeta -
Opozicionari poručuju i da će odmah po povlačenju trupa s ulica početi masovne demonstracije kojim će biti svrgnuta vlada

BEJRUT - Sirijske trupe počele su da se povlače iz nekih mirnijih gradova i uputile su u baze, nedelju dana pre roka za sprovođenje medunarodnog plana o primirju, rekli su zvaničnici vlade u Damasku. Tvrdnje sirijskih vlasti se ne mogu nezavisno proveriti, a aktivisti opozicije kod Damaska negiraju da su trupe napustile tu oblast.

Opozicionari poručuju i da će odmah po povlačenju trupa s ulica, početi masovne demonstracije kojim će biti svrgnuta vlada. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da sirijska vlada tvrdi da je počela sprovođenje plana izaslanika UN i Arapske lige Kofija Anana, prema kojem za nedelju dana treba da povuče svoje snage iz gradova u kojima su uporišta opozicije.

"Snage su počele da se povlače iz mirnih gradova i vraćaju se u svoje baze, dok se u oblastima s napetom situacijom povlače u predgrađa", rekao je zvaničnik iz Damaska, tražeći da ostane anoniman. Predsenik Bašar el Asad pristao je pre nekoliko dana da se do 10. aprila sprovode Ananov plan prema kojem režimske snage treba da se povuku iz gradova, dok bi odmah posle i opozicione snage trebalo da prekinu nasilje.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je juče El Asada da učini prvi korak ka rešenju krize i povuče trupe. Rusija i Kina su dva puta blokirale rezoluciju u Savetu bezbednosti UN o Siriji, gde je od početka nasilja pre godinu dana stradalo više od 9.000 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track