VIŠE OD STROGIH OGRANIČENJA: U pirinču i njegovim proizvodima pronađen opasan otrov!
Foto: Rojters

Upozorenje

VIŠE OD STROGIH OGRANIČENJA: U pirinču i njegovim proizvodima pronađen opasan otrov!

Planeta -
Čak 58 posto proizvoda premašilo granicu koju EU preporučuje za decu, a za koju se očekuje da će stupiti na snagu iduće leto

Novo istraživanje je pokazalo da više od polovine britanskih najpopularnijih pirinčanih proizvoda koji uključuju i dečju hranu poznatih kompanija, sadrži arsen u dozama koje prelaze nove mere koje je predložila EU. Iako postoji nizak nivo arsena u većini hrane, pa i u vodi, naučnici su sada zabrinuti da otrov u riži doseže puno višu granicu.

Channel 4 je u saradnji sa Global Food Security testirao 81 različiti proizvod. Otkrili su kako je čak 58 posto proizvoda premašilo granicu koju EU preporučuje za decu, a za koju se očekuje da će stupiti na snagu iduće leto.

Iako postoje stroga ograničenja dopuštene količine arsena u vodi, to nije tako kada je u pitanju hrana. Međutim, sada su pojedini naučnici zabrinuti zbog posledica koje se mogu pojaviti tokom dugotrajnog izlaganja arsenu. Predložene nove preporuke EU dopuštaju količinu arsena od 200 delova po milijardi za odrasle i samo 100 delova po milijardi za decu i bebe.

Profesor biologije sa Kvin univerziteta Belfast, Endru Meharg, kaže kako su i granice koje je postavila EU previsoke te da bi ih, barem kada je dečja hrana u pitanju, trebalo još upola smanjiti.

"Limiti su postavljeni tako da ne ometaju trgovinu pirinčem, umesto da je na prvom mestu ljudsko zdravlje", tvrdi profesor Meharg. Inače, na problem postojanja arsena u pirinču i njenim proizvodima već se upozoravalo. Problem je i u tome što se ona lakše od druge hrane zagadi arsenom jer raste na poplavljenom tlu.

Osim toga, postoji razlika između organskog i neorganskog arsena. Organski koji je pronađen u dečijoj hrani je manje opasan. Naime, ljudi su izloženi arsenu putem vode, vazduha i hrane, ali to ne predstavlja opasnost ukoliko je reč o malim količinama.

(depo.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja