PROGNOZA EVROPSKE KOMISIJE: Hrvatska najgora u Evropi, s padom od 0,7 odsto
Foto: AP

Loše ocene

PROGNOZA EVROPSKE KOMISIJE: Hrvatska najgora u Evropi, s padom od 0,7 odsto

Planeta -
Prognoze su loše jer Hrvatska ima velike akumulirane spoljne i unutrašnje neravnoteže, slabo poslovno okruženje i tržište rada, navodi EK

ZAGREB - Prema jesenskim prognozama Evropske komisije, Hrvatska je najlošije ocenjena od svih država članica, a prognozirani pad bruto društvenog proizvoda (BDP) povećan je sa 0,6 na 0,7 odsto u ovoj godini.

Povećana je i procena stope nezaposlenosti sa prošlogodišnjih 17,3 na 17,7 odsto, prenose hrvatski mediji.

Evropska komisija je najbolje procenila irsku privredu, predviđajući joj rast od 4,6 odsto u 2014, dok očekivani prosečni rast na nivou 28 zemalja članica EU iznosi 1,3 odsto, a u zemljama evrozone 0,8 odsto.

BDP u Hrvatskoj trebalo bi da poraste tek u sledećoj godini, i to 0,2 odsto, što je takođe smanjena procena u odnosu na prethodnu prognozu o rastu za 0,7 odsto. U 2016. godini EK očekuje rast hrvatskog BDP-a za 1,1 odsto.

Posle šest godina recesije, očekuje se da će Hrvatska sledeće godine imati marginalno pozitivan rast, a oporavak investicija trebalo bi da podstakne privredni rast 2016. godine, navodi Komisija.

Stopa nezaposlenosti, prema procenama Komisije, blago će porasti sa prošlogodišnjih 17,3 na 17,7 odsto radno aktivnog stanovništva, ove godine, a tolika stopa se predviđa i za narednu godinu.U 2016. stopa nezaposlenosti trebalo bi da padne na 17,3 odsto.

Komisija kao objašnjenja za loše prognoze za Hrvatsku navodi velike akumulirane spoljne i unutrašnje neravnoteže, slabo poslovno okruženje i tržište rada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track