Francuski dekan nađen mrtav i nag u hotelskoj sobi
Foto: REUTERS

Njujork

Francuski dekan nađen mrtav i nag u hotelskoj sobi

Planeta -
Rišar Dekoen ubijen je u Njujorku u hotelskoj sobi, a njegov mobilni i laptop bačeni su kroz prozor sobe na sedmom spratu

NJUJORK - Njujorška policija pokrenula je danas istragu o za sada nerazjašnjenim okolnostima smrti dekana čuvenog francuskog fakulteta Političkih nauka Rišara Dekoena.

Dekoen je nađen mrtav i nag u jednoj hotelskoj sobi na Menhetnu. Rišar Dekoen (Richard Descoings, 53) je tokom 16 godina na čelu elitnog fakulteta u Parizu uneo korenite reforme koje su mu donele popularnost i ugled.

Pomoćnik šefa njujorške policije izjavio je da je policija po dolasku u hotel zatekla sobu "u neredu", međutim nema nikakvih znakova nasilja. Američka TV stanica En-Bi-Si javila je da su Dekoenov telefon i laptop bačeni kroz prozor njegove sobe na sedmom spratu. Braun je rekao da će istražni organi čekaju rezultate obdukcije.

Dekoena je trebalo da učestvuje na međunarodnoj konferenciji na univerzitetu Kolumbija u Njujorku. Na tom skupu vodećih svetskih univerzitetskih čelnika, Dekoen je trebalo da predstavlja Evropu. Na skupu učestvuje i generalni sekretar UN Ban Ki-mun koji je izrazio "duboko žaljenje" zbog smrti Dekoena.

Saučešće povodom smrti Dekoena izrazili su i francuski predsednik Nikola Sarkozi i šef diplomatije Alen Žipe, ministar obrazovanja, kao i brojne javne ličnosti u Francuskoj. Tokom četiri mandata na čelu elitnog fakulteta kroz koji su prošli i mnogi ministri i drugi visoki državni funkcioneri, Dekoen je doneo duboke promene - povećao je broj studenata sa 4.500 na čak 10.000, otvorio vrata te ustanove đacima iz siromašnih porodica, stranim studentima kojih je sada 40 odsto na tom fakultetu.

Često je izazivao polemike u društvu zbog svojih reformi, stavova, ali i zbog mesečne plata od 24.000 evra neto. U intervjuu listu Liberasion 31. januara ponovo se založio za veće plate dekana francuskih fakulteta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track