PRIČA KOJA JE OBIŠLA SVET Kako je Albanac zbog fudbala ojadio banku za 6,5 miliona dolara!
Foto: Youtube

O ovome bruje svetski mediji

PRIČA KOJA JE OBIŠLA SVET Kako je Albanac zbog fudbala ojadio banku za 6,5 miliona dolara!

Planeta -
Adrian Bitraj je obožavao da se kladi. I to posebno na fudbalske mečeve. Tako bio on, barem jednom mesečno, sačekao da njegove kolege napuste prostoriju a onda bi uzeo skoro 18.000 dolara

Adrian Bitraj priznao je da je tokom 4 godine oštetio Centralnu banku Albanije za 6,5 miliona dolara.Tragove je prikrivao tako što je prazne sefove punio knjigama i lopticama od kanapa. Ovaj slučaj doveo je ne samo do hapšenja Bitraja već i do privođenja 18 zaposlenih kao i do urušavanja reputacije Centralne banke koja se nekad hvalila svojim profesionalizmom.I sve se dešavalo zbog klađenja koje je dovelo do ogromnih gubitaka, a sve je kulminiralo lošim opkladama tokom Svetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu.

KLAĐENJE

Sve je počelo u maju 2010. godine kada je Bitraj, koji je u to vreme bio šef odeljenja za promet gotovine u Centralnoj banci,kada je otvorio svoje kutije sa novcem u jednoj zgradi koja se nalazila na periferiji Tirane.Bitraj (45) je obožavao da se kladi. I to posebno na fudbalske mečeve. Tako bio on, barem jednom mesečno, sačekao da njegove kolege napuste prostoriju a onda bi uzeo skoro 18.000 dolara.On je prazne kutije, u kojima je nekada bio novac, pažljivo punio knjigama i lopticama od kanapa kako bi nadomestio težinu novca.Sva tri ključa, koja su bila potrebna za ulazak u trezor bila su u njegovom privatnom sefu. Inače, u svedočenju u policiji, ostali zaposleni su potvrdili da nisu imali nikakve instrukcije gde i kako da odlažu te ljučeve.Bitraj je rekao da su revizori proveravali samo 2 odsto sefova u trezoru. Nekadašnji upravnik Ardian Fulani, koji je inače otpušten, je s druge strane tvrdio da su revozori proveravali 5 odsto sefova. Time je hteo da kaže kako su provere i kontrole u Centralnoj banci Albanije na nivou ostalih centralnih banaka u Evropi.Svedoci su tvrdili da su u sedmočlanom revizorskom timu bili i jedan električar i jedan vodoinstalater.Bitraj je takođe svedočio da su bezbednosne kamere bile nameštene tako da im u fokusu nisu bile kutije sa novcem već na kancelariju i sobu u kojoj se nalazi keš.On bi naime novac stavljao u crnu kesu i odlagao je u svoj privatni sef. Pre nego što bi otišao sa posla otišao bi do kupatila i novac stavio oko pojasa. Nećak bi ga potom odveo kući."Banka nema sistem koji bi detektovao ako neko pokuša da novčanice iznese napolje, a pojedine kamere su postavljene tako da se ne može baš sve videti", rekao je jedan od istražitelja.PENALISve je dostiglo vrhunac tokom Svetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu tokom juna i jula. U jednom danu je "podigao" skoro 90.000 dolara.Mediji su izvestili da se kladio na nekoliko desetina mečeva. Na samo jednom meču je izgubio 180.000 dolara. Tada se kladio da će Brazil u regularnom delu utakmice pobediti Čile. Brazil jeste trijumfovao ali tek posle penala.Njegova supruga je posvedočila da je Bitraj patio od visokog krvnog pritiska. Istražitelji su potvrdili da se Bitraj nije redovno hranio, imao je problem sa nesanicom a prestao je i da se kupa."Nije mi jasno, zašto nije napustio zemlju?", upitao se jedan od učesnika u istrazi.Bitrajevo svedočenje dovelo je do hapšenja 18 zaposlenih Centralne bankem uglavnom zbog nemara. Šef Centralne banke je u kućnom pritvoru i čeka na suđenje zbog zloupotrebe položaja.Btraju bi trebalo suđenje da počne u narednim nedeljama, a presuda se očekuje početkom sledeće godine. Preti mu 20 godina u zatvoru.

(Businessinsider)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track