PRAVE SVOJU VALUTU: ISIS počinje sa kovanjem novca!

Zlatni srebrni i bakarni

PRAVE SVOJU VALUTU: ISIS počinje sa kovanjem novca!

Planeta -
Cilj je zamena tiranskog novčanog sistema koji je nametnut muslimanima, a koji vodi njihovom tlačenju, ističu u ISIS

DAMASK - Ekstremisti Islamske države objavili su danas da će početi sa kovanjem zlatnog, srebrnog i bakarnog novca koji će biti u upotrebi na područjima koje IS kontroliše u Siriji u Iraku.

"Uz božju pomoć, nekoliko vrsta novčića biće iskovano od zlata, srebra i bakra", navodi se u saopštenju IS objavljenom na veb sajtovima dzihadista. Cilj je zamena "tiranskog novčanog sistema koji je nametnut muslimanima, a koji vodi njihovom tlačenju", dodaje se u saopštenju, a prenosi AFP.

IS ističe da će novi kovani novac, kao pandan američkom dolaru koji je u širokoj upotrebi, osloboditi muslimane od "profiterske, satanske ekonomske represije", i objavljuje slike kako će on izgledati. Sa jedne strane, ispisane su reči "Islamska država" i "kalifat po modelu Proroka (Muhameda)", kao i težina i vrednost novčića, dok su sa druge upotrebljeni različiti simboli.

Na zlatnom novčiću od pet dinara prikazana je mapa sveta, a na srebrnom od 10 dirhama, džamija Al-Aksa u Jerusalimu. Polumesec je urezan na jednom od bakarnih novčića, a na drugom palmino drveće.

Za razliku od modernih formi dinara koje se danas koriste u nekim muslimanskim zemljama, drevni dinari su bili izrađeni od čistog zlata i srebra. Stručnjaci kažu da se IS uglavnom finansira iznudama od lokalnog stanovništva u delovima koje kontroliše, prodajom sirove nafte i otkupninom dobijenom otmicama.Nije poznato koliko je plemenitih metala ova grupa sakupila, navela je francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track