RUSKA FLOTA NADOMAK AUSTRALIJE: Putin u Brizbejnu sa Kameronom i Olandom

Pokazivanje vojne moći

RUSKA FLOTA NADOMAK AUSTRALIJE: Putin u Brizbejnu sa Kameronom i Olandom

Planeta -
Australijski mediji navode da se među ruskim brodovima nalaze „teško naoružana“ krstarica i razarač, tegljač i brod-tanker

Australijske vlasti saopštile su danas da prate kretanje četiri ruska vojna broda koja su se rasporedila u međunarodnim vodama iznad severnoj obali Australije

Ministar finansija Džo Hoki priznao je da u tome nema ničeg neobičnog. Šefica australijske diplomatije Džulija Bišop ocenila je da u tome „nema ničeg spornog“. A premijer Toni Abot prethodno je rekao da to smatra pokazivanjem vojne moći Moskve u jeku napetih odnosa dve zemlje posle obaranja aviona MH17 u Ukrajini u julu.

Ruska flota se primakla australijskim severnim obalama uoči dolaska Vladimira Putina na samit G20 u Brizbejn ovog vikenda, gde će imati bilateralne razgovore sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i francuskim predsednikom Fransoa Olandom.Australijski mediji navode da se među ruskim brodovima nalaze „teško naoružana“ krstarica i razarač, tegljač i brod-tanker.

„Nije neobično što se Rusi raspoređuju u blizini mesta gde se održavaju značajne konferencije, a ne zaboravimo da je Rusija u poslednje vreme znatno vojno ojačala“, rekao je Abot danas u Mjanmaru na marginama istočnoazijskog samita.

Australijske vlasti podsećaju da je ruska mornarica i ranije raspoređivala svoje brodove u vreme značajnih međunarodnih samita, kao kada je ratni brod ruske pacifičke flote pratio bivšeg ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva prilikom posete San Francisku 2010.

Bivši načelnik Generalštaba australijske vojske Piter Li, koji je sada direktor Instituta za nacionalnu bezbednost na Univerzitetu u Kanberi, kaže da je raspoređivanje ruskih brodova poruka da je Rusija pomorska sila sa globalnim domašajem i da ima interese u tom delu sveta.

http://www.youtube.com/watch?v=8atTMBAA1Ck

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja