Najnovije vesti

POROČNI KONTRAADMIRAL: Američke nuklearne tajne bile u rukama zavisnika od kocke i kriminalca!
Foto: Printscreen Yt

Nova afera

POROČNI KONTRAADMIRAL: Američke nuklearne tajne bile u rukama zavisnika od kocke i kriminalca!

Planeta
Timoti Điardino je falsifikovao žetone za poker, zbog čega mu je zabranjen ulaz u mrežu kockarnica i otvorena je krivična istraga

VAŠINGTON - Kontraadmiral Timoti Điardino je, dok je bio na funkciji drugog čoveka američkih nuklearnih snaga, falsifikovao žetone za poker bojom i nalepnicom posle čega mu je zabranjen ulaz u mrežu kockarnica, pokazuju podaci o krivičnoj istrazi do kojih je došla agencija Asošiejtid pres.

Điardinova smena objavljena je prošle godine, a dosad nisu iznošeni podaci o njegovom učešću u lažiranju čipova, niti je Ratna mornarica SAD obelodanila koliko se često kockao. Istražitelji su rekli da je nađen njegov DNK s donje strane nalepnica, pomoću koje je od čipa koji košta jedan dolar napravio čip vrednosti 500 dolara.

Taj slučaj je još jedan u nizu sramnih incidenata u koje su umešani pripadnici američkih nuklearnih snaga, poput disciplinskih problema, bezbednosnih propusta, slabljenja morala i grešaka u komandovanju. Zbog tih incidetata je ministar odbrane Čak Hejgel 14. novembra najavio potpunu promenu upravljanja nuklearim snagama, koja će koštati i do deset milijardi dolara.

U ovom kazinu Điardina je uhvaćen s lažnim žetonima (Foto: Printscreen YouTube)
U ovom kazinu Điardina je uhvaćen s lažnim žetonima (Foto: Printscreen YouTube)

Dokumenta do kojih je došao AP pokazuju da je Điardina mnogo igrao poker. Pre nego što je uhvaćen dok je koristio lažni žeton, u jednoj kockarnici je za 18 meseci poker igrao ukupno 1.096 sati, odnosno u proseku 15 sati nedeljno. Zaposleni u tim kockarnicima možda nisu ni znali da im je česti posetilac visoko rangirani oficir, drugi u nadležnosti u Strateškoj komandi, koja učestvuje u ključnim odlukama o raketnoj odbrani, sajber odbrani, svemirskim operacijama i važnim stvarima americke nacionalne bezbednosti.

Čak i pošto je uhvaćen s lažnim žetonom u kockarnici "Horšu", Điardina je nastavio da se redovno kocka u kockarnici "Hara" u mestu Kansil Blafs koje je blizu sedišta Strateške komande. Posle toga mu je zabranjen ulazak u obe kockarnice na 90 dana, ali se vraćao makar dva puta pre isticanja zabrane da bi igrao poker. Posle toga mu je doživotno zabranjen ulazak u sve kockarnice Cezar entertejment korporacije, koja je vlasnik kockarnice "Horšu".

Admiral Timoti Điardina je falsifikovao žetone (Foto: AP)
Admiral Timoti Điardina je falsifikovao žetone (Foto: AP)

Điardina je u Strateškoj komandi imao pristup veoma osetljivim tajnama koje se tiču nacionalne bezbednosti SAD. Kockanje oficirima Strateške komande nije zabrenjeno ili ograničeno, ali moraju da prijave ako imaju veliki dug, rekla je portparolka te službe.

Šest dana posle dobijanja doživotne zabrane Điardina je izbačen iz kockarnice "Holivud" u Kanzas Sitiju koja nije u vlasništvu Cezara.

Điardina je ostao na platnom spisku Ratne mornarice kao oficir u Vašingtonu i nije optužen za falsifikovanje. Umesto toga, u maju ove godine je proglašen krivim zbog ponašanja nedostojnog oficira - laganja istražitelja i davanja lažnih čipova. Zvaničnici kažu da je Ratna mornarica odustala od pokretanja procesa pred vojnim sudom jer nije bila sigurna da bi Điardina bio osuđen s dokazima koji su bili na raspolaganju.

Điardina je u septembru prošle godine bez mnogo buke smenjen s funkcije u Strateškoj komandi koju je preuzeo u decembru 2011. Mesec dana kasnije je otpušten, a degradiran je s čina viceadmirala na čin kontraadmirala. Dokumenta o Điardininim kockarskim navikama potiču od službe za krivične istrage američke Ratne mornarice koja ih je dala agenciji AP kad se ona pozvala na zakon o dostupnosti informacija.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...