(VIDEO) PAPA U EVROPSKOM PARLAMENTU: Prijem zemalja Balkana u EU je važan
Foto: Printscreen Yt

Ispraćen aplauzom

(VIDEO) PAPA U EVROPSKOM PARLAMENTU: Prijem zemalja Balkana u EU je važan

Planeta -
Ovo je druga poseta nekog pape Parlamentu u Strazburu, a trajaće samo četiri sata i biće to najkraća poseta nekog pape inostranstvu u istoriji Vatikana

STRAZBUR - Papa Franja boravi danas u kratkoj poseti Strazburu i Evropskom parlamentu, gde se obratio parlamentarcima i pozvao na ponovno oživljavanje "umorne" Evrope, pogođene ekonomskom krizom i rastućim nacionalizmom.

On je ukazao evroparlamentarcima na važnost priključivanja balkanskih zemalja Evropskoj uniji.

"Od velike je važnosti da vi, poslanici, štitite evropski identitet, kako bi građani EU imali više poverenja u institucije Unije i njene napore za širenje mira i prijateljstva. Svesnost o sopstvenom identitetu je važna i za održavanje pozitivnog dijaloga sa zemljama koje žele da postanu članice EU", rekao je papa. "Tu posebno mislim na zemlje Balkana, za koje bi članstvo u Evropskoj uniji moglo da bude odgovor na želju za mirom u regionu, koji je mnogo propatio tokom nedavnih oružanih sukoba", istakao je u Strazburu poglavar Katoličke crkve.

Papino obraćanje u Evropskom parlamentu pratile su mase vernika na velikim ekranima postavljenim ispred katedrale u Strazburu. Poglavar Katoličke crkve ipak nije lično pozdravio vernike, s obzirom da će ga iz protokolarnih razloga automobilom voze od parlamenta do drugih zgrada u Strazburu, saopštio je Vatikan.

Ovo je druga poseta nekog pape Parlamentu u Strazburu, a trajaće samo četiri sata i biće to najkraća poseta nekog pape inostranstvu u istoriji Vatikana, prenela je agencija AFP. Tokom boravka u Strazburu, papa će se nakratko susresti i sa odlazećim predsednikom Evropskog saveta Hermanom Van Rompejem i novim šefom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom.

Papa Franja (77) ranije je Evropu nazvao "umornim kontinentom", koji se izgubio na svom putu, pa bi zbog rasta radikalizacije, pogotovo među razočaranom mlađom generacijom, on to upozorenje ponovio danas u Parlamentu. Pored toga, papa je pozvao na veću toleranciju, društvenu inkluziju i dijalog, kao odgovore na jačanje rasizma u evropskim zemljama koje su teško pogođene ekonomskom krizom, a u kojima sve veću podršku građana imaju nacionalističke, evroskeptične i antiimigracione stranke.

http://www.youtube.com/watch?v=bdetNDWyjBw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track