Amerika lansirala tajno oružje

Strogo poverljivo

Amerika lansirala tajno oružje

Planeta -
Raketa s misterioznim tovarom poletela u orbitu. Veruje se da nosi zasad najmoćniji špijunski satelit

VANDENBERG - Top-sikret!Iz američke vazduhoplovne baze Vandenberg u Kaliforniji lansirana je raketa „Delta 4” koja je u orbitu ponela tajni tovar, kako se veruje, najmoderniji špijunski satelit na svetu. Reč je o najnovijem tajnom oružju SAD, koje će ovoj zemlji omogućiti da bude u prednosti u odnosu na ostale svetske sile koje takođe imaju špijunske satelite u orbiti.

Pretpostavlja se da raketa nosi satelit koji može da „vidi” noću i tokom lošeg vremena i koji bi mogao da dosegne do određenih zemalja i uoči detalje koje postojeći sateliti ne mogu. Spekuliše se da je njegov zadatak i da nadgleda špijunske satelite.

Mnogobrojne teorije zavere podstaklo je to što je direktan prenos lansiranja, bez objašnjenja, prekinut posle samo tri minuta, čim se raketa odlepila od tla.

- Upravo smo gledali uspešno lansiranje - rekao je komentator lansiranja Don Spenser u prenosu uživo, koji je potom odmah prekinut. Prenos uživo zaustavila je američka Nacionalna kancelarija za posmatranje, koja šalje tovar u orbitu i koja nadgleda satelite za špijunažu.

U poslednjih nekoliko godina SAD su zamenjivale svoje teške satelite manjim, koji su isto tako efikasni. Ovakvi sateliti treba da kruže oko zemalja i prikupljaju podatke koje obični sateliti ne mogu.

Raketa lansirana u utorak bila je modifikovana kako bi se dobio veći pritisak, a povećan je i zaštitni nos iznad tereta.

Lansiranje je ranije odloženo za sedam dana, jer su inženjeri popravljali motor.

Amerikanci su krajem 2010, takođe raketom „Delta 4”, lansirali, kako su tvrdili, najveći špijunski satelit na svetu. On je lansiran je u svemir s kosmodroma Kejp kanaveral na Floridi, a trebalo je da značajno poveća sposobnost Sjedinjenih Država da prisluškuju neprijatelje. I ova misija je označena kao „tajna” i takođe nisu obelodanjeni detalji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track