STOLTENBERG: NATO ne da garancije Rusiji da neće primiti Ukrajinu
Foto: AP

Zaoštravanje

STOLTENBERG: NATO ne da garancije Rusiji da neće primiti Ukrajinu

Planeta -
Generalni seretar je najavio da će NATO nastaviti da jača vojno prisustvo na istočnim granicama, o čemu će biti reći sutra na sastanku šefova diplomatija Alijanse

BRISEL - NATO neće dati garancije Rusiji da Ukrajina neće biti primljena u članstvo Alijanse, poručio je danas generalni sekretar ove organizacije Jens Stoltenberg.

“Takve garancije bi predstavlale kršenje naših osnovnih principa”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za medije u Briselu, osvrćući se na zahtev Rusije da NATO pruži “stopostotne garancije” da Ukrajina neće pristupiti paktu. Generalni sekretar je ukazao da politika “otvorenih vrata” ostaje na snazi, da svaka zemlja ima prava da sama bira s kim će sklapati vojna savezništva i da nijedna zemlja van NATO nema pravo veta na odluke o proširenju.

“Ukrajina se ranije opredelila da vodi neutralnu politiku, ali ako tu odluku promeni i izrazi želju da uđe u NATO, mi ćemo to poštovati”, rekao je on i dodao da će Ukrajina pre toga morati da ispuni tehničke i političke uslove za prijem. Stoltenberg je optužio Rusiju za narušavanje teritorijalnog suvereniteta Ukrajine kroz vojnu pomoć i obuku proruskih snaga u Donjecku i Lugansku, kao i za "zveckanje oružjem" u blizini granica NATO.

“Rusija je drastično pojačala vojne aktivnosti, pogotovo u vazduhu”, rekao je Stoltenberg i naveo da je NATO ove godine više od 400 puta dizao avione da presretnu ruske vazduhoplove na ivicama vazdušnog prostora Alijanse, što je povećanje od 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Stoltenberg je pozdravio evropske i američke sankcije Rusiji i pozvao Moskvu da se pridržava protokola iz Minska i utiče na proruske snage da poštuju prekid vatre.

Generalni seretar je najavio da će NATO nastaviti da jača vojno prisustvo na istočnim granicama, što će biti tema sutrašnjeg sastanka ministara spoljnih poslova Alijanse, gde će sem toga biti reči o formiranju nove jedinice za brzo delovanje koja će biti “udarna pesnica” Alijanse. Sekretar je pozdravio i sastanak šefova diplomatija koalicije za borbu protiv terorista takozvane Islamske države koja će se u sredu održati u sedištu NATO u Briselu i objasnio da NATO, osim što će pružiti gostoprimstvo ministrima, neće učestvovati u toj koaliciji.

“Reč je o koaliciji pod vođstvom Sjedinjenih Američkih Država u kojoj učestvuju mnoge zemlje koje nisu u sastavu NATO”, rekao je on.

Kako je ranije najavljeno, na toj konferenciji će učestvovati i ministar odbrane Srbije Ivica Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track