Turska i Rusija zajedno u borbi protiv Islamske države
Foto: Rojters

Ankara

Turska i Rusija zajedno u borbi protiv Islamske države

Planeta -
Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da Rusija ne želi haos u Siriji, niti jačanje terorističkih grupa

ANKARA - Turska i Rusija su se danas dogovorile da sarađuju u borbi protiv Islamske države (IS) u Siriji, uprkos tome su priznale da među njima ima razlika u gledanju na sirijski konflikt. Na zajedničkoj konferenciji za novinare turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao kako u pogledu IS dve zemlje imaju zajednički stav, naglašavajući da je i sama Rusija povremeno stradala od terorizma, prenosi AFP.

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da Rusija ne želi haos u Siriji, niti jačanje terorističkih grupa. Turska, inače, odlučno odbija tvrdnje da podržava IS, koja drži znatne delove teritorije u Iraku i Siriji, sve do turske granice. Papa Franja je u prošlonedeljnom susretu sa Erdoganom istakao kako bi bilo divno da svi muslimanski lideru u svetu jasno osude terorizam koji se sprovodi u ime Islama.Turska i Rusija su, inače, povodom krize u Siriji na suprotnim stranama - dok je Ankara jedan od najvećih kritičara predsednika Bašara al-Asada, dotle Moskva spada u njegove retke saveznike, rutinski blokirajući rezolucije uperene protiv njegovog režima u Savetu bezbednosti.

"Složili smo se sa g. predsednikom (Putinom) da je potrebno naći rešenje (za Siriju) ali problem je kako. Nemoguće je naći rešenje sa Asadom", izjavio je Erdogan za novinare.

Ruski predsednik je pak istakao kako na ovo pitanje treba da odgovore stanovnici Sirije, dodajući kako je na junskim izborima Asad dobio ubedljivu podršku. Putin je ipak dodao kao Rusija ne smatra da je situacija u Siriji normalna i da traga za zadovoljavajućim rešenjem konsultujući se sa svim učesnicima sukoba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track