KNESET PRELOMIO: 17. marta prevremeni izbori u Izraelu
Foto: AP

Kriza u koaliciji

KNESET PRELOMIO: 17. marta prevremeni izbori u Izraelu

Planeta -
Premijer Benjamin Netanijahu je u utorak smenio ministre finansija i pravde, optuživši ih u televizijskom obraćanju za puč protiv njega i delovanje protiv vlade iznutra

TEL AVIV – Prevremeni izbori u Izraelu održaće se 17. marta sledeće godine odlučile su danas vođe poslaničkih grupa u parlamentu - Knesetu.

Konačan dogovor o datumu moraju da postignu članovi tih grupa, rekao je danas predsednik Kneseta Juli Edelštajn.

Kasnije danas poslanici će glasati o raspuštanju Kneseta, a sledeće nedelje će ponovo glasati i tada će se parlament zvanično raspustiti. Prevremeni izbori rezultat su krize u koalicionoj mahom desničarskoj vladi izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

“Posle konsultacija između različitih partija odlučeno je da se izbori održe 17. marta,” rekao je Eran Sidis za AFP, dodavši da procedura za usvojanje zakona o raspuštanju Kneseta počinje danas.

Netanijahu je u utorak smenio ministre finansija i pravde, optuživši ih u televizijskom obraćanju za “puč” protiv njega i ”delovanje protiv vlade iznutra”.

Biće to drugi opšti izbori u Izraelu nakon samo dve godine.

Ankete pokazuju da će Netanijahuov konzervativni Likud biti pobednik i da će se osnovati nova desničarska vlada pod njegovim rukovodstvom. Posmatrači prilika veruju da je Netanijahuov cilj da kampanja bude što kraća.

Netanijahu je optužio ministarku pravde Cipi Livni i ministra finansija Jaira Lapida da im je odnos prema Iranu i Palestincima isuviše blag kao i njihova odbrana Jerusalima i Izraela kao nacionalne države Jevreja.

Za Lapida je rekao da je minirao izraelsku agresivnu politiku protiv iranskog nuklearnog programa kritikujući odluku da se bojkotuje govor iranskog predsednika Hasana Rohanija u Genearlnoj skupštini UN. Lapid je takođe minirao politiku vlade da zahteva od palestinskog lidera Mahmuda Absasa da prizna Izrael kao nacionalnu državu Jevreja, rekao je Netanijahu, istakavši da je Lapid u jednom intervjuu rekao da to nije potrebno.

I Lapid i Livni kritikovali su planove o izgradnji oko 1.000 stambenih jedinica u anektiranom istočnom Jerusalimu. Livni je to nazvala neodgovornim.

Takođe je pomenuo da se Livni sastala sa Abasom u maju, iako je odluka vlade bila da se izraelski zvaničnici tada s njima ne sastaju. Ona je rekla da je Netanijahuov bojkot Abasa glup.

Lapid je optužio Netanijahua da troši milijarde na nove izbore, za koje se očekuje da će stajti 500 miliona dolara (dve milijarde šekela) i da nanosi štetu zemlji tom odlukom. Bivši ministar finansija smatra da je postojala alternativa “umesto da se troše milijarde šekela na nepotrebnu izbornu kampanju i parališe izraelska ekonomija, mogao je biti usvojen socijalno orijentisan budžet i usmeriti milijarde šekela za obrazovanje, zdravlje i javnu bezbednost”. Lapid se i ranije protivio povećanju davanja za izraelkske odbrambene snage.

Livni je osudila Netanijahuovu odluku o smeni, označivsi taj potez “uklanjanjem čuvara izraelske demokratije”. Ona je najavila da će izbori odlučiti da li će zemlja biti cionstička ili ekstremistička.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track