(VIDEO) UKRAJINA KRILA NOV ČERNOBILJ: Havarija u nuklearnoj elektrani od petka, ne curi radijacija
Foto: Wikipedia

Atomska nesreća

(VIDEO) UKRAJINA KRILA NOV ČERNOBILJ: Havarija u nuklearnoj elektrani od petka, ne curi radijacija

Planeta -
Pokvario se reaktor snage 1.000 megavata u Bloku 3, a očekuje se da će u petak biti pušten u rad

KIJEV - Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk obelodanio je na prvoj sednici nove ukrajinske vladu da je izbio incident u nuklearnoj elektrani Zaporožje na jugoistoku Ukrajine, najvećoj nuklearnoj elektrani u Evropi, javlja Raša tudej.

Prema poslednjim informacijama, ministar energetike Ukrajine Vladimir Demčišin izjavio je da ne curi radijacija, da je kvar manjeg obima i da će biti uklonjen do petka, 6. decembra, kad se očekuje da će reaktor snage 1.000 megavata u Bloku 3 biti ponovo stavljen u funkciju.

"Danas i sutra biće izvršene probe. Kvar nema nikakve veze s reaktorom, nije došlo do curenja radijacije", izjavio je Demčišin.

Reaktor se pokvario još u petak, 28. novembar, ali vest je saopštena tek danas.

http://www.youtube.com/watch?v=_cIsaW6zn7w

13.12 - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da za sada nema komentara na izveštaj o havariji u nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini, javlja Rojters. Ta agencija podseća da međunarodna konvencija usvojena posle katastrofe u nuklearnoj elektrani u Černobilju 1986. zahteva od svake zemlje da prijavi IAEA svaki nuklearni incident koji bi mogao da utiče na druge zemlje.

13.05 - Ukrajinska fašistička stranka Desni sektor pokušala je početkom maja da zauzme nuklearnu elektranu Zaporožje, podseća analitički portal Nju Istern Autluk (New Eastern Outlook) na pisanje Glasa Rusije od 17. maja ove godine.

Policija u Energodarju, gradu u kojem se nalazi ova nuklearna elektrana, uhapsila je tada 20 aktivista Desnog sektora koji su pokušali da upadnu u Zaporožje. Samo nekoliko dana ranije, 7. maja, Rojters je izvestio da su stručnjaci NATO, koji su tada posetili Ukrajinu, savetovali tamošnjim vlastima da bolje obezbede nuklearne elektrane.

12.44 - Zbog havarije u nuklearnoj elektrani Zaporožje više gradova i sela ostalo je bez struje, kažu lokalni ukrajinski zvaničnici, prenose ruski mediji.

12.37 - Havarija na reaktoru snage 1.000 megavata u bloku 3 dogodila se još u petak, ali vlasti su je krile do danas, pa su je otkrile na prvoj sednici nove vlade Ukrajine, javlja Raša tudej.

12.30 - Incident na nuklearnoj elektrani Zaporožje je manji, a reaktor je isključen.

"Ne postoji pretnja, nema preblema s drugim reaktorima", izjavio je na brifingu ministar Demčišin. Takođe je dodao da je do kvara došlo na izlaznom sistemu koji "ni na koji način" nije povezan sa samim procesom proizvodnje struje.

12.27 - "Znam da se havarija dogodila u nuklearnoj elektrani Zaporožje", izjavio je premijer Arsenij Jacenjuk i zatražio od ministra energetike Vladimira Demčišina da što pre ustanovi kad će problem biti rešen i koji će koraci biti preduzeti da bi se u zemlji održalo normalno snabdevanje električnom energijom, prenosi Rojters.

Problem se dogodi u bloku 3, gde je reaktor od 1.000 megavati snage, koji je već bio isključivan i trebalo bi da bude vraćen u funkciju 5. decembra, izveštava Interfaks.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track