(VIDEO) KOME TO TREBA: Nestalo 100 mozgova iz zbirke Univerziteta Teksas
Foto: Printscreen Yt

Bizarna krađa

(VIDEO) KOME TO TREBA: Nestalo 100 mozgova iz zbirke Univerziteta Teksas

Planeta -
Ukraden je i mozak zloglasnog snajperiste Čarlsa Vitmena koji je 1966. godine ubio 16 ljudi, od čega je 11 ustrelio pucajući s tornja Univerziteta Teksas, dok ga policija nije ubila

OSTIN, 3. decembra 2014. (Beta-AP) - Neko je odneo stotinak ljudskih mozgova iz zbirke Univerziteta Teksas u Ostinu, javili su lokalni mediji.

Uprava Univerziteta kaže da je nestala polovina tegli s formaldehidom u kojima se čuvaju mozgovi.

Državna bolnica u Ostinu je pre 28 godina predala mozgove Univerzitetu radi "privremenog čuvanja", ali je laboratorija imala prostora za samo 100 tegli, te je još stotinak stavljeno u podrum Univerziteta, odakle su sada nestali. Univerzitet je saopštio da će istražiti okolnosti nestanka dela zbirke, s obzirom da se "obavezao da primerke mozgova tretira sa poštovanjem", a koristi ih kao učilo.

Ukraden je i mozak masovnog ubice Čarlsa Vitmena (Foto: AP)
Ukraden je i mozak masovnog ubice Čarlsa Vitmena (Foto: AP)

Ostatak zbirke mozgova se sada premešta na bezbednije mesto i u toku je njihovo skeniranje magnetnom rezonancom, te će se tako nastali snimci ubuduće koristiti u nastavi i za istraživanje.

Po sporazumu s bolnicom, Univerzitet Teksas je morao da ukloni sve podatke na osnovu kojih bi se moglo utvrditi čiji su mozgovi u teglama. Ipak, izgleda da je ukraden i mozak zloglasnog snajperiste Čarlsa Vitmena koji je 1966. godine ubio 16 ljudi, od čega je 11 ustrelio pucajući s tornja Univerziteta Teksas, dok ga policija nije ubila.Taj događaj je inspirisao režisera Pitera Bogdanoviča da snimi svoj prvi značajniji film "Mete" (1968).

http://www.youtube.com/watch?v=wcp-JB1HEXc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track