NA POZIV SAD: Bosna pristupa koaliciji za borbu protiv džihadista
Foto: Fonet

Odlučili

NA POZIV SAD: Bosna pristupa koaliciji za borbu protiv džihadista

Planeta -
Zlatko Lagumdžija je, na poziv državnog sekretara SAD Džona Kerija, učestvovao danas na prvom plenarnom skupu globalne koalicije za borbu protiv ID, održanog na nivou ministara spoljnih poslova u sedištu NATO u Briselu

Brisel/Sarajevo - BiH je opredeljena da formalno pristupi globalnoj koaliciji i doprinese međunarodnoj borbi protiv svih vidova terorizma, kazao je ministar spoljnih poslova BiH.

Zlatko Lagumdžija je, na poziv državnog sekretara SAD Džona Kerija, učestvovao danas na prvom plenarnom skupu globalne koalicije za borbu protiv ID, održanog na nivou ministara spoljnih poslova u sedištu NATO u Briselu.

"Naša aktivna uključenost u koaliciju je logičan naredni korak. Vođeni našim iskustvom, ove godine smo zakonski uredili prevenciju odlaska naših državljana u ratne zone, čime je značajno smanjena njihova participacija u Siriji i okolnim područjima", rekao je Lagumdžija. On je naveo da je problem manji, ali je i dalje prisutan, a da je ključno pitanje kako se suočiti s korenima krize, siromaštvom i nepravdom, kako bi se sprečilo širenje i postojanje novih, sličnih pretnji, saopšteno je iz kabineta Lagumdžije. BiH je, kako je istakao, posebno zainteresovana za učešće u koaliciji zbog svog sopstvenog iskustva koje je spremna da podeli i ukazuje da ideologija, zasnovana na zloupotrebi bilo koje vere ili nacionalizma, uvek na kraju vodi do terora. "To se mora napasti vojnom silom, ali može biti poraženo samo našim zajedničkim interesima koji su promocija i kreiranje zajedničkog društva i vrednosti - regionalno i globalno - društvenim i ekonomskim reformama", kazao je Lagumdžija na kraju sastanka na kojem je usvojena Zajednička izjava ministara spoljnih poslova i predstavnika 59 država, prenela je agencija Fena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track