SRAMNO: Desničari traže da se Holandija očisti od džamija
Foto: Printscreen Yt

Inicijativa

SRAMNO: Desničari traže da se Holandija očisti od džamija

Planeta -
Želimo da počistimo Holandiju od islama jer muslimani ne žele da se integrišu u društvo i prete holandskom identitetu, izjavio poslanik Mahil de Hraf

HAG - Holandska desnica traži da se zemlja "očisti od džamija“ u svetlu sve žešćih prepirki oko integracije muslimanskih i turskih manjina.

Poziv na zatvaranje svih džamija začuo se tokom rasprave u parlamentu, a izgovorio ga je Mahil de Hraf iz antiimigrantske i antiislmske Stranke za slobodu (PVV). De Hraf kaže da će Holandija biti bolja bez džamija.

"Mi želimo da počistimo Holandiju od islama", ponovio je on stav svoje stranke. "Osim što se nisu integrisali u holandsko društvo i odbijaju da se asimiluju, muslimani koji žive u zemlji prete holandskom identitetu i kulturi jer imaju visoku stopu rađanja", doodao je on.

Socijaldemokrate su snažno kritikovale njegovo izlaganje, a laburista (PvdA) Roos Vermaj tražio je od De Hrafa da povuče svoje reči.

Turska manjina je poslednjih meseci pojačala svoju aktivnost u Holandiji zbog čega je prozvana da se "suviše fokusira na promociju turskog i islamskog identiteta“. Zbog tog spora dvojica poslanika laburističke stranke PvdA turskog porekla podnela su ostavke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track