ZAUSTAVLJENI RADOVI U FOČI: Gradili džamiju na temeljima crkve!
Foto: Reuters

Zabrana do 20. aprila

ZAUSTAVLJENI RADOVI U FOČI: Gradili džamiju na temeljima crkve!

Planeta -
Na tom lokalitetu su pronađeni i srpski grobovi, a da je tu bila crkva, ukazuju i snažni debeli zidovi, kakve džamija sa običnim krovištem uopšte nema, kaže sveštenik Danilo Crnogorac

Na zahtev opštinskog rukovodstva, u sredu je u Foču iz Banjaluke stiglo rešenje Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa kojim se do 20. aprila zabranjuje svaka aktivnost na obnovi Careve džamije.

Nju je sultan Bajazit Drugi podigao u Foči 1501. godine, ali, kako se ispostavilo, na temeljima crkve izgrađene u srednjem veku.Ovu tvrdnju izneo je istoričar Asim Bejtić, u detalje objašnjavajući unutrašnju konstrukciju temelja, takozvane kustodije, građene za potrebe sveštenika u doba stila romanika..."Na tom lokalitetu su pronađeni i srpski grobovi, a da je tu bila crkva, ukazuju i snažni debeli zidovi, kakve džamija sa običnim krovištem uopšte nema, kao i niz drugih detalja, koji su istoričara Bejtića naveli na nepogrešiv zaključak o prvobitnom postojanju crkve. Zato smo i mi iz Crkvene opštine zainteresovani da arheolozi nesmetano urade svoj deo posla i da se, ako je istina da postoje dve bogomolje na jednim temeljima, lokalitet konzervira, a ne prave ni crkva ni džamija", kaže Danilo Crnogorac, sveštenik iz Foče.Svaka aktivnost, osim arheološke, zabranjena je do 20. aprila.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track