ZAKASNILI, PA VADE FLEKE: Premijer Hrvatske lično predaje brod Turkmenistanu
Foto: Reuters

Diplomatska misija

ZAKASNILI, PA VADE FLEKE: Premijer Hrvatske lično predaje brod Turkmenistanu

Planeta -
Hrvatska nije ispunila obećanje da će trajekt Berker isporučiti tako da stigne na Dan nezavisnosti Turkmenistana, pa sada Zoran Milanović ide da odobrovolji predsednika te zemlje

ZAGREB - Premijer Hrvatske Zoran Milanović lično će u luci Turkmenbaši u Turkmenistanu prisustvovati svečanosti primopredaje broda "Berker", sagrađenog u pulskom "Uljaniku", ne bi li odobrovoljio vlasti te zemlje kojima je zbog hrvatskog kašnjenja u predaji broda propala proslava Dana nezavisnosti.

Turkmenistan je naručio trajekt "Berker" od Hrvatske i dobio je obećanje da će brod biti gotov na vreme. Njegovo uplovljavanje u luku, gde ga je čekao predsednik zemlje Gurbanguli Berdimuhamedov, trebalo je da bude vrhunac proslave Dana nezavisnosti Turkmenistana 27. oktobra, što se nije dogodilo.

Sve je bilo u redu, trajekt je završen na vreme, dobio je sve dozvole za plovidbu od Rusije i krenuo je početkom oktobra iz Pule ka svojoj matičnoj luci, ali je zapeo u prestonici Estonije, Talinu, zbog niskog vodostaja Volge.

Umesto broda, u Turkmenistan je na Dan nezavisnosti došla hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić, koja je uradila sve moguće da izvadi kestenje iz vatre.

Izuzetan angažman oko ovog broda bio je potreban jer od njega zavise mogući novi poslovi hrvatskih firmi u toj zemlji.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track