POSLE IZVEŠTAJA O TORTURI: Kina pozvala SAD da poštuju međunarodne konvencije
Foto: Reuters

Peking protiv mučenja

POSLE IZVEŠTAJA O TORTURI: Kina pozvala SAD da poštuju međunarodne konvencije

Planeta -
Zvanični Peking reagovao je na juče objavljen izveštaj Senata SAD u kojem se navodi da je CIA na surove načine mučila zatvorenike

PEKING - Kina je danas pozvala Sjedinjene Američke Države da "poprave ponašanje" i poštuju međunarodne konvencije, posle objavljivanja izveštaja Senata o brutalnim postupcima Centralne obaveštajne agencije (CIA) prema zatvorenicima.

"Kina se odlučno protivi mučenju. Mi verujemo da bi američka strana trebalo da razmisli o tome, popravi ponašanje i poštuje i sledi pravila relevantnih međunarodnih konvencija", izjavio je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

U ovom izveštaju na 500 strana navodi se da je administracija SAD krila od Kongresa i javnosti surove metode CIA u ispitivanju, Foto AP
U ovom izveštaju na 500 strana navodi se da je administracija SAD krila od Kongresa i javnosti surove metode CIA u ispitivanju, Foto AP

U juče objavljenom izveštaju Senata navedeno je da je CIA koristila seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, koje su sve bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija.

Postupanje prema zatvorenicima u tajnim zatvorima CIA pre jedne decenije bilo je gore nego što je američka administracija govorila Kongresu ili javnosti, piše u sažetku izveštaja na 500 stranica.

Kompletan izveštaj sadrži 6.700 stranica i još nosi oznaku "poverljivo".

U tehnike ispitivanja spadalo je i uskraćivanje sna, šamaranje i udaranje zatvorenika o zidove, njihovo zatvaranje u kutije, držanje u izolaciji duže vreme i pretnje smrću. Tri zatvorenika podvrgnuta su "voterbordingu", kontroverznoj metodi simuliranog davljenja, a najmanje jednom od njih upućene su pretnje seksualne prirode. Ove "unapređene metode ispitivanja", nisu međutim proizvele rezultate koji su zaista značajni, ocenjeno je u zaključku izveštaja.

Rojters, inače britanska agencija, podseća da je Peking često izložen kritikama grupa za zaštitu ljudskih prava zbog mučenja zatvorenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track