GENERAL GERASIMOV: Vojna i politička situacija nestabilna zbog antiruske politike
Foto: Reuters

Ocena

GENERAL GERASIMOV: Vojna i politička situacija nestabilna zbog antiruske politike

Planeta -
Pokušaji da se izvrši pritisak na našu zemlju postoje u svim oblastima od ključnog značaja, kaže načelnik generalštaba ruske armije

MOSKVA - Aktuelna vojna i politička situacija nije stabilna zbog antiruske retorike zapadnih zemalja i NATO i približavanja vojnog prisustva ruskim granicama, izjavio je danas načelnik generalštaba ruske vojske, general Valerij Gerasimov.

"Mi smatramo da je vojna i politička situacija nestabilna. Pokušaji da se izvrši pritisak na našu zemlju postoje u svim oblastima od ključnog značaja", rekao je on, dodajući da oni pokušavaju da umanje vojni i ekonomski potencijal Rusije i uspore njen naučni i tehnološki razvoj u strateški važnim oblastima.

SAD i NATO smatraju Rusiju jednim od glavnih geopolitičkih rivala, kazao je general Gerasimov na sastanku sa vojnim atašeima nekoliko zemalja, prenosi Itar-Tass.

"To se odnosi na rešavanje krize u Siriji, iranski nuklearni program, događaje u Ukrajini, formiranje američkog sistema antiraketne odbrane u Evropi i druge probleme bezbednosti u svetu", istakao je on.

Zapadne zemlje ulažu napore da oslabe vojno-ekonomski potencijal Rusije, preduzimaju se koraci u cilju uvođenja specifičnih mera za slabljenje ruskih strateških nuklearnih snaga, dodao je Gerasimov. On je istakao da razvijanje borbenih kapaciteta američkog globalnog sistema raketne odbrane predstavlja jedno od glavnih sredstava za postizanje tog cilja.

Ruski general je izneo mišljenje da američki planovi o sistemu antiraketne odbrane u Evropi prevazilaze ono što je potrebno za bezbednost regiona, navodi Rojters.

"Uprkos našim brojnim predlozima, ni SAD, ni evropske zemlje, ni NATO u principu nisu spremni da garantuju da neće upotrebiti antiraketnu odbranu protiv Ruske Federacije", zaključio je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track