LAVROV: Ovo je prilika za primirje, što pre početi novu rundu pregovora o Ukrajini
Foto: Reuters

Poziv na dijalog

LAVROV: Ovo je prilika za primirje, što pre početi novu rundu pregovora o Ukrajini

Planeta -
Postoji osnova za ekonomski oporavak regiona Donbasa i uspostavljanje političkog dijaloga, koji bi vodio ustavnoj reformi, ocenio šef ruske diplomatije

MOSKVA - Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov ponovio je danas apel da se što pre organizuje još jedna runda mirovnih pregovora o Istočnoj Ukrajini, javljaju ruski mediji.

Lavrov je na sastanku sa ekspertima za spoljnu politiku istakao kako se pojavila prilika za uspostavljanje mira u Ukrajini i da su prekid vatre i primirje, iako uz poteškoće, ipak uspostavljeni, prenosi Rojters. On je napomenuo da postoji osnova za ekonomski oporavak regiona Donbasa i uspostavljanje političkog dijaloga, koji bi vodio ustavnoj reformi.

Šef ruske diplomatije je ocenio da je kriza u Ukrajini posledica spoljašnjih pritisaka, čiji je cilj bio da se učini izbor isključivo prema direktivi Zapada, prenosi Itar-Tass. Lavrov ističe da Rusija neće nikada izabrati put samoizolacije i da je spremna da sarađuje sa što više zemalja - na Zapadu, na Istoku i na Jugu - na bazi uzajamnog poštovanja, o čemu svedoče skorašnje posete ruskog predsednika Vladimira Putina Uzbekistanu i Indiji.

Lavrov je naglasio i da je potrebno pokrenuti razgovore o ustanovljavanju "jedinstvenog ekonomskog i humanitarnog prostora od Atlantika do Pacifika, koji bi počivao na principima nedeljivosti i bezbednosti". Moskva je potvrdila spremnost da o tome vodi ozbiljne razgovore na prošlonedeljnom ministaraskom sastanku OEBS u Bazelu, pri čemu je jedan broj evropskih država pokazao interesovanje za taj predlog, ističe Lavrov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track