MOSKVA DEMANTUJE ŠVEDSKU: Ruski lovac nije mogao da se sudari sa putničkim avionom!
Foto: Wikipedia

Rusija odbacuje optužbe

MOSKVA DEMANTUJE ŠVEDSKU: Ruski lovac nije mogao da se sudari sa putničkim avionom!

Planeta -
Let ruskog aviona bio je strogo u skladu sa međunarodnim propisima o vazdušnom prostoru

MOSVA - Rusko ministarstvo odbrane danas je odbacilo izjave švedskog ministra odbrane Petera Hultkvista o tome da je u vazdušnom prostoru iznad juga Švedske gotovo došlo do sudara između ruskog borbenog aviona i komercijalne letelice koja je poletela sa aerodroma u danskoj prestonici Kopenhagenu.

Nisu postojali preduslovi za takvu nezgodu sa ruskim borbenim avionom u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Baltičkog mora tokom 12. decembra, rekao je portparol ruskog ministarstva general major Igor Konašenkov, prenosi Tass.

Let ruskog aviona bio je strogo u skladu sa međunarodnim propisima o vazdušnom prostoru i nije povredio granice drugih zemalja, a takođe je bio na bezbednoj udaljenosti od civilnih aviona, navodi Tass. Švedske vlasti su ranije danas saopštile da je u vazdušnom prostoru iznad juga Švedske gotovo došlo do sudara između ruskog borbenog aviona i komercijalne letelice koja je poletela sa aerodroma u danskoj prestonici Kopenhagenu.

Švedski ministar odbrane Peter Hultkvist je u intervjuu švedskom radiju otkrio da je reč o ruskom avionu i dodao: "Ovo je ozbiljan incident. Dogodilo se nešto potpuno neprikladno. Izuzetno je opasno kad avion isključi transpondere", prenela je agencija AP. General major švedskog vojnog vazduhoplovstva Mikael Biden je rekao da je taj incident u međunarodnom vazdušnom prostoru, koji se dogodio juče oko podneva, izgledao "prilično ozbiljno" i dodao da je komercijalnom avionu odmah naređeno da promeni kurs.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track