BELA KUĆA DEMANTUJE STEJT DEPARTMENT: Obama još nije potpisao zakon o sankcijama Rusiji
Foto: Reuters

Nejasna situacija

BELA KUĆA DEMANTUJE STEJT DEPARTMENT: Obama još nije potpisao zakon o sankcijama Rusiji

Planeta -
Džen Psaki je dala pogrešnu informaciju novinarima, tvrdi Bela kuća

VAŠINGTON - Američki predsednik Barak Obama nije potpisao zakon kojim se uvode dodatne sankcije Rusiji i šalje oružje u Ukrajinu, saopštila je Bela kuća, demantujući izjavu portparolke Stejt departmenta da je Obama to već učinio.

Stejt department je potvrdio da je portparolka Džen Psaki pogrešila kad je na konferenciji za novinare iznela informaciju da je predsednik SAD Barak Obama potpisao zakon kojim se uvode dodatne sankcije Rusiji i šalje oružje u Ukrajinu, prenosi Tanjug.

"Potpisao ga je juče", rekla je portparolka Stejt departmenta u sredu.

Međutim, zvaničnici Bele kuće su reagovali nekoliko sati posle njene izjave, tvrdeći da to nije tačno i da je ona pogrešila.

"Psaki je pogrešila tokom današnje konferencije, a uskoro ćemo na sajtu to ispraviti objavljivanjem transkripta sa te konferencije sa fusnotom koja ističe grešku", rekao je zvaničnik Stejt departmenta u izjavi ruskoj medijskoj mreži Sputnjik.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je u utorak da se očekuje da zakon bude potpisan do kraja nedelje.

Zakon je izglasan u Kongresu i njime se predviđa uvođenje dodatnih ekonomskih sankcija Rusiji i istovremeno ovlašćuje predsednik Obama da pošalje ubojitu i neubojitu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući antitenkovsko naoružanje i municiju.

Raša tudej podseća da se zakonom predviđa 20 miliona dolara pomoći za "podršku ruskoj demokratiji i nevladinom sektoru", kao i još 10 miliona dolara za širenje njihovog uticaja u bivšim zemljama SSSR-a.

Konačna odluka o tome kako će izgledati zakon prepuštena je američkom predsedniku koji donosi odluku o tome koji deo zakona će stupiti na snagu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track