SELO HTELO DA GA PROTERA: Kineske vlasti obećala lečenje i doživotnu negu dečaku obolelom od side
Foto: Printscreen Yt

Peking presekao

SELO HTELO DA GA PROTERA: Kineske vlasti obećala lečenje i doživotnu negu dečaku obolelom od side

Planeta -
Dečak Kunkun (8) rođen je sa virusom HIV, a peticiju o njegovom proterivanju zbog bolesti potpisao je i njegov deda, koji mu je i zakonski staratelj

PEKING - Kinesko Ministarstvo zdravlja je danas obećalo da će obezbediti medicinsku negu i doživotno izzdržavanje za osmogodišnjeg dečaka obolelog od virusa HIV, čiji je deda zajedno sa još 200 seljana potpisao peticiju da dečak bude proteran iz sela.

Oko 200 ljudi jednog sela u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sičuan potpisali su peticiju kojom traže da dete bude proterano kako bi se "zaštitilo zdravlje seljana", prenela je AFP. Taj slučaj izazvao je veliku debatu na kineskim društvenim mrežama i ukazao na to da su oboleli od HIV i side u toj zemlji i dalje izloženi stigmi.

Vlasti u Pekingu su danas obećale da će dečaku, čiji identitet nije otkriven, ali su ga mediji prozvali Kunkun, obezbediti i obrazovanje, pošto se doznalo da nijedna škola u selu ne želi da ga upiše, piše Čajna dejli. Ministarstvo zdravlja je takođe obećalo da će izvršiti kontrole širom zemlje kako bi otkrili sva druga eventualna kršenja antidiskriminatornih mera, navodi se u tekstu.

Vlasti blizak list Global tajms je, citirajući jednog anonimnog zvaničnika, objavio da lokalni komitet Komunističke stranke istražuje navode o organizovanju peticije u selu u kojem živi dečak. Dečakov deda i zakonski staratelj Luo Vehui je za dnevni list Bejđing njuz izjavio da se, kad je potpisao peticiju o proterivanju mališana, nadao da će se "stvari popraviti", budući da će dete negde drugde imati bolju negu.

"Mi smo sve stariji, a on je sve više nevaljao i nismo više sposobni da se brinemo o njemu", rekao je Luo i dodao: "Ako tamo gde ode ne bude živeo bolje, može da se vrati u selo."

Kunkun je rođen sa virusom HIV, od kojeg boluje njegova majka. Ona je zajedno sa ocem napustila selo u potrazi za poslom, pa je dete ostalo na brigu babi i dedi.Luo, koji ima više od 60 godina. Deda je ispričao da "neće još dugo da živi" i da je peticiju predložio jedan lokalni novinar, nadajući se da će to privući pažnju javnosti na slučaj dečaka.

Kunkun je za Bejđing njuz rekao da ne može da se seti kako izgledaju njegovi roditelji i dodao: "Druga deca se ne igraju sa mnom."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track