Dečak rešio grčku krizu!

Čudo od deteta

Dečak rešio grčku krizu!

Planeta -
Holanđanin Jure Hermans (11) pomoću pice i palačinke objasnio kako Atina i evrozona mogu da se spasu ekonomske propasti

AMSTERDAM - Pametnica!Holandski dečak Jure Hermans (11) našao je rešenje za krizu u evrozoni, i to uz pomoć pice i palačinke! Dečak je svojom idejom zasenio čak 452 ekonomista koji se bore za prestižnu nagradu iz ekonomije Volfson, koja se ove godine dodeljuje onome ko pronađe najbolje rešenje za kontrolisani izlazak dužnika iz evrozone.Jure je osmislio plan koji predviđa da Grci zamene evre za drahme i tako vrate svoje dugove, posle čega bi mogli ponovo da se vrate u evrozonu. Svoju ideju potkrepio je crtežom pice i palačinke.- Grci sve svoje evre predaju bankama. One potom sve svoje evre daju grčkoj vladi. Ti evri zajedno čine palačinku ili picu. Vlada počne da vraća svoje dugove i svako kome duguje dobiće parče pice ili palačinke. Svi evri u pici odlaze kompanijama i bankama koje su ih izdavale - objašnjava mali Jure.

On je nacrtao i jednog Grka, koji izgleda veoma nesrećno jer će morati da se suoči s tim da će drahma izgubiti vrednost. Građani će pokušati da zadrže svoje evre i da ih sakriju od vlade, ali Jure i za to ima rešenje.- Ukoliko pokušaju da ih sakriju ili odnesu u banku u drugoj državi, sledi im novčana kazna u istom ili dvostruko većem iznosu od onog koji su želeli da sakriju - kaže Jure, samo još ne zna da li bi se kazne naplaćivale u evrima ili drahmama.

Dečak nije ušao među pet finalista koji konkurišu za glavnu nagradu od 300.000 evra, ali je kao najmlađi učesnik konkursa dobio utešnu nagradu od 100 evra.

Ubijaju se zbog krizeSamoubistvo penzionera Dimitrisa Hristulasa (77) zbog finansijskih problema pre dva dana u Grčkoj izazvalo je bes među građanima, koji su isto veče izašli na ulice Atine. Nezadovoljni građani bacali su zapaljive bombe na policiju, koja je uzvratila suzavcem. Inače, broj samoubistava se poslednjih godina povećao u mnogima evropskim zemljama koje je pogodila ekonomska kriza. U tome, pored Grčke, prednjači i Irska. Broj samoubistava povećan je i u najrazvijenijim članicama EU, za sedam odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track