NACIONALNOST PO POTREBI: 2010. se izjasnio kao Bošnjak, ove godine kao Hrvat!
Foto: Dnevni Avaz

Dosetio se

NACIONALNOST PO POTREBI: 2010. se izjasnio kao Bošnjak, ove godine kao Hrvat!

Planeta -
Muamer Omerović iz Goražda ne samo da je očas posla promenio nacionalnost da bi mogao da se kandiduje na izborima, nego se još i žalio na to što je razotkriven!

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine odbacio je 18. decembra kao neosnovanu žalbu koju je Muamer Omanović iz Goražda podneo protiv Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine "u pravnoj stvari prestanka mandata i dodele mandata sledećem kvalifikovanom kandidatu".

Odbijanjem ove žalbe potvrđena je odluka CIK da izbor Muamera Omanovića u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) ne moće da se overi, izjavio je danas u Sarajevu član CIK Suad Arnautović agenciji Feni.

Naime, Omanović se 2010. izjasnio kao Bošnjak kad se prijavio listi Saveza za bolju budućnost BiH za izbore z izbornoj jedinici pet (Bosansko-podrinjski kanton), ali se 7. jula ove godine izjasnio kao Hrvat da bi se kandidovao iz iste stranke za isti nivo, objasnio je Arnautović. Centralna izborna komisija je to primetila kad je razmatrala overavanje kandidata iz Bosansko-podrinjskog kantona.

"Sud je sagledao ovaj predmet sa svih aspekata i, primenjujući materijalno pravo, ocenio da je došlo do zloupotrebe prava izjašnjenja o pripadnosti konstitutivnom narodu, čime je uzurpirano pravo drugog naroda, u ovom slučaju hrvatskog, da u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH bude izabran kandidat tog naroda", kaže Suad Arnautovića.

(Radiosarajevo.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track