MMF: Rezerve zlata Rusije na dvodecenijskom maksimumu

Moksva kupuje zlato

MMF: Rezerve zlata Rusije na dvodecenijskom maksimumu

Planeta -
Udeo Rusije u ukupnom obimu međunarodnih rezervi tog dragocenog metala iznosi 10 odsto

VAŠINGTON - Rezerve zlata Rusije u novembru ove godine povećane su na 1.187,5 tona, sa 1.168,7 tona u oktobru i dostigle su maksimalni nivo za poslednje dve decenije, objavio je Blumberg pozivajući se na podatke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Rusija kupuje zlato osmi mesec za redom podstaknuta padom cene tog metala. Cena unce zlata od početka godine pala je 1,9 odsto, na 1.181 dolar, pošto je 2013. godine pala 28 odsto, usled rasta dolara i smanjenja tražnje na berzanskim tržištima.

Prema podacima MMF, od 2005. godine Rusija je povećala rezerve zlata tri puta, na maksimalni nivo od 1993. godine. Pri tome, kako pokazuju podaci Svetskog saveta za zlato, udeo Rusije u ukupnom obimu međunarodnih rezervi tog dragocenog metala iznosi 10 odsto.

Rusija povećava kupovinu zlata zbog rasta interesovanja centralnih banaka mnogih zemalja za taj metal. Tako, podaci Svetskog saveta za zlato ukazuju na rast zlatnih rezervi mnogih zemalja od kraja 1980-ih godina, a obim svetskih kupovina tog plemenitog metala ove godine može dostići 400 do 500 tona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track