Osuđen na smrt jer nije iskazao dužno poštovanje prema proroku Muhamedu
Foto: Wikipedia

Šerijat u Mauritaniji

Osuđen na smrt jer nije iskazao dužno poštovanje prema proroku Muhamedu

Planeta -
Sudije smatraju da je osuđeni Mohamed Čeik Ould Muhamed (30) doveo u pitanje odluke proroka i njegovih sledbenika u svetim ratovima

NUAKŠOT - Sud u Mauritaniji izrekao je prvu smrtnu kaznu od 1960. godine za otpadništvo od islamske vere, a obrazloženje suda je da osuđeni nije iskazao dužno poštovanje prema proroku Muhamedu.

Osuđeni Mohamed Čeik Ould Mohamed (30) onesvestio se u sudnici pošto mu je saopštena presuda suda u Nuadibuu, gradu na severozapadu ove afričke zemlje. Njemu su stražarili pomogli da dođe sebi, pa su ga prebacili u zatvorsku ćeliju, prenosi AFP.

Mohamed, koji se od 2. januara nalazio sve vreme u zatvoru, negirao je krivicu za optužbe koje su mu stavljene na teret.

Sudija je rekao optuženom da je osuđen jer u svom tekstu, koji je objavljen na nekoliko internet stranica u zemlji, nije iskazao dužno poštovanje prema proroku Muhamedu. On je, prema mišljenju suda, doveo u pitanje odluke proroka i njegovih sledbenika u svetim ratovima.

Lokalne islamske organizacije su saopštile da je ovo prvi put da se u zemlji objavi kritički tekst o islamu.

Izricanje smrtne kazne publika u sudu pozdravila je uzvicima, dok su na ulicama vozači u automobilima pritiskali sirene u znak odobravanja.

Šerijatski zakoni su na snazi u Mauritaniji, ali se najstrože kazne, poput šibanja osuđenika, retko primenjuju od 1980, a smrtna kazna nije izvedena od 1987. godine i sudovi su je izricali po optužbama za ubistva i terorizam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track