CRNOGORSKI KORENI: Pradeda novinara CNN pravio cipele kralju Nikoli!
Foto: Printscreen Smerconish.com

Ponosan na poreklo

CRNOGORSKI KORENI: Pradeda novinara CNN pravio cipele kralju Nikoli!

Planeta -
Majkl Smerkoniš ponosan je na svoje crnogorsko poreklo i tvrdi da je njegov pradeda Milo bio obućar sa Cetinja, a da mu je važna mušterija bio crnogorski kralj Nikola Petrović

ATALANTA - Američki novinar Majkl Smerkoniš, čiji je pradeda, kako tvrdi, pravio cipele i za kralja Nikolu, poručio je prošle sedmice da su doseljenici “žila kucavica” SAD.

Kako bi na što bolji način objasnio američkoj javnosti koliko su imigranti važni za SAD, ali i da najavljene promene američkog zakona o imigrantima možda nisu pametan potez, Smerkoniš se osvrnuo na početak prošlog veka, kad su njegovi preci stigli iz Crne Gore.

“Moja baka po majci Vukica (Viktorija) rođena je u porodici Mila i Milice Ivanišević na Cetinju... U ugovorenom braku udala se za Nikolu Grujičića, sina Marka i Plane. Milo, njen otac, bio je obućar sa važnom mušterijom, kraljem Nikolom Petrovićem”, napisao je Smerkoniš u kolumni za portal Dalasnjuz (Dallasnews).

Njegov deda Vasil rođen je u Americi 1909. godine, kao jedno od osmoro Ilijine i Anine dece. Ilija i Ana imigrirali su iz Galicije, regiona tadašnjeg Austro-ugarskog carstva.

“Ilija je bio rudar, a kako je bio duboko posvećen svojoj istočnoj pravoslavnoj crkvi, pripremio je sopstvenu sahranu objašnjavajući sinu Fredu da tog dana treba da izostane sa posla da bi pripremio cveće i organizovao dolazak sveštenika i grobara”.

“Nikola Grujičić je bio na ostrvu Elis, blizu Njujorka, gde je njegovo prezime promenjeno u Grovich 1925. godine, a stigao je dve godine pre supruge. Ona je morala da sačeka da Nikola zaradi dovoljno novca, kako bi mu se pridružila sa ćerkom Besi. Na kraju, oni su se preselili u severoistočnu Pensilvaniju, nedaleko od Smerkoniša”.

Smerkoniš je istraživanjem porodičnog stabla zaključio da su “obe porodice poštovale zakone za imigrante, iako ih je tada bilo malo”.

“Međutim, nema opravdanja za one koji krše zakon”, istakao je on.

(Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track