POSLAO U PAKAO ISIL STOTINE MLADIH: Bilal Bosnić optužen za terorizam
Foto: Printscreen

Tužilaštvo BiH

POSLAO U PAKAO ISIL STOTINE MLADIH: Bilal Bosnić optužen za terorizam

Planeta -
On je prva osoba optužena na osnovu izmena Krivičnog zakona BiH kojima su predviđene zakonske kazne za državljane te zemlje koji se pridruže stranim oružanim formacijama ili podstiču druge da to urade

SARAJEVO - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je danas optužnicu za terorizam protiv Huseina Bosnića, nezvaničnog vođe radikalnih islamista u toj zemlji, koji je uhapšen u velikoj policijskoj akciji septembru.

Bosnića (42), imama iz Bužima kod Bihaća poznatijeg pod nadimkom Bilal, optužnica tereti za javno podsticanje na terorističke aktivnosti i regrutovanje u cilju organizovanja terorističke grupe. Navodi se da je on tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik takozvane selefijske zajednice u BiH, koja deluje van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko mesta (Velikoj Kladuši, Gornjoj Maoči itd:) propagirao i širio islamski radikalizam u BiH i regionu i svesno javno podsticao druge da se pridruće terorističkim organizacijama.

U optužnici dalje stoji da je Bosnić na skupovima, kao i putem društvenih mreža, držao i objavljivao govore s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da se pridruže organizaciji ISIL, koju je Savet bezbednosti UN proglasio terorističkom. Posle tih Bosnićevih podsticaja, veći broj državljana BiH, pripadnika selefijske zajednice, otišao je da se bori u ISIL i počinio različita teroristička dela. Neki od državljana BiH koji su se pridružili ISIL poginuli su na ratištima u Siriji i Iraku, a ostali se i dalje bore za tu terorističku organizaciju i tako predstavljaju opasnost za BiH jer se obučavaju i pripremaju za terorizam i po povratku u BiH, ističe Tužilaštvo BiH. Još se navodi i da će nastaviti istragu i krivični progon državljana BiH koji se bore na ratištima u inostranstvu jer oni predstavljaju opasnost kako za BiH tako i za globalnu bezbednost.

Bosnić je poslao u pakao ISIL više desetina Bošnjaka (Foto: Printscreen YouTube)
Bosnić je poslao u pakao ISIL više desetina Bošnjaka (Foto: Printscreen YouTube)

Husein Bosnić je prva osoba optužena na osnovu izmena Krivičnog zakona BiH usvojenih ranije ove godine, kojima su predviđene zakonske kazne za državljane te zemlje koji se pridruže inostranim oružanim formacijama ili podstiču druge da to urade. On je u pritvoru od početka septembra, kada je s 15 sledbenika priveden u okviru akcije šifrovanog imena "Damask", čiji je cilj bio da se preseče mreža za regrutovanje dobrovoljaca za odlazak na ratišta u Siriju i Irak.

Prema procjenama policijskih agencija u BiH, najmanje 150 državljana te zemlje pridružilo se proteklih meseci terorističkim grupama na tim ratištima, uglavnom ISIL i Frontu al-Nusra.

Inače, Bosnić se nedavno oglasio na stranama časopisa Dabik, koji drži ISIL. "Ceo svet će biti islamska država. Naš cilj je da i Vatikan postane muslimanski", napisao je Bosnić.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track