POSLALI GA U PAKAO: Ubijen Sadam, vođa talibana umešan u masakr dece u Pešavaru
Foto: Reuters

Pakistan lovi teroriste

POSLALI GA U PAKAO: Ubijen Sadam, vođa talibana umešan u masakr dece u Pešavaru

Planeta -
Komandant Sadam je bio gnusni terorista, ubijen je u razmeni vatre sa snagama bezbednosti u regionu Kiber, kaže pešavarski zvaničnik Šahab Ali Šah

PEŠAVAR - Pakistanske snage bezbednosti ubile su talibanskog komandanta koga vlasti optužuju da je pomogao u izvođenju masakra u Javnoj vojnoj školi u Pešavaru u kojem je prošle nedelje ubijeno 150 osoba, od kojih 134 dece, saopštili su danas zvaničnici.

Imenovan samo kao Sadam, on je ubijen sinoć u razmeni vatre sa snagama bezbednosti u nemirnoj plemenskoj oblasti Kiber, koja se graniči za severozapadnim gradom Pešavarom, gde je 16. decembra izveden najgori teroristički napad u Pakistanu, prenosi AFP.

"Komandant Sadam je bio gnusni terorista, koji je ubijen u razmeni vatre sa snagama bezbednosti u gradu Džamrudu u plemenskom regionu Kiber", rekao je danas visoki zvaničnik lokalne administracije Šahab Ali Šah na konferenciji za novinare u Pešavaru. "Šestorica njegovih saučesnika je ranjeno i uhapšeno", dodao je on i kazao da se veruje da je Sadam pomogao u izvođenju napada u školi, mada još nije poznato u kojoj meri.

"Vlasti trenutno ispituju povređene teroriste", objasnio je Šah. On je opisao Sadama kao važnog komandanta grupe pakistanskih talibana Tehrek-e-Taliban Pakistan (TTP) i dodao da je on organizovao nekoliko nedavnih bombaških napada.

Pešavar je zavijen u crno, srca će još dugo krvariti za nevinim žrtvama (Foto: AP)
Pešavar je zavijen u crno, srca će još dugo krvariti za nevinim žrtvama (Foto: AP)

Talibani i drugi ekstremisti su se sklonili u Kiber pred velikom vojnom ofanzivom koja je u junu pokrenuta u Severnom Vaziristanu, drugoj nemirnoj plemenskoj oblasti na granici sa Avganistanom, koja je bila uporište Al-kaide i talibana od početka 2000-ih.

Posle masakra koji su prošle nedelje u školi u Pešavaru izveli teško naoružani talibanski teroristi, Pakistan je doneo antiterorističku strategiju. Premijer Navaz Šarif najavio je uspostavljanje vojnih sudova za slučajeve terorizma kako bi se ubrzala suđenja i ukinuo šestogodišnji moratorijum na smrtnu kaznu, čime ju je ponovo uveo za slučajeve vezane za terorizam.

Zvaničnici su u ponedeljak saopštili da Pakistan planira da pogubi oko 500 osuđenih terorista u narednim nedeljama, podseća francuska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track