IAKO KIJEV NE DA STRUJU KRIMU: Putin ipak jeftino daje Ukrajini ugalj i električnu energiju
Foto: AP Photo

Dobra volja

IAKO KIJEV NE DA STRUJU KRIMU: Putin ipak jeftino daje Ukrajini ugalj i električnu energiju

Planeta -
Imajući u vidu kritičnu situaciju sa ukrajinskom snabdevenošću energijom, Putin je odlučio da otpočne sa ovim isporukama uprkos tome što nisu unapred plaćene, kaže Dmitrij Peskov

MOSKVA - Rusija je danasobećala nastavak isporuka uglja i električne energije Ukrajini, prvi put posle tri godine, uprkos tome što Ukrajina nije garantovala snabdevanje strujom Krima.

Neočekivana predsednika Rusije Vladimira Putina najavljena je samo dan pošto je Ukrajina pojačala pritisak na Krim, presekavši sve železničke i autobuske veze s njim, prenosi AFP. I Moskva i Kijev odbijaju da obelodane uslove sporazuma o uglju i struji.

"Imajući u vidu kritičnu situaciju sa ukrajinskom snabdevenošću energijom, Putin je odlučio da otpočne sa ovim isporukama uprkos tome što nisu unapred plaćene", saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za Itar-Tass. "Time je demonstrirana politička volja predsednika Putina da pruži stvarnu podršku Ukrajini, naročito uoči Nove godine", naglasio je Peskov.

Dmitrij Kozak: Moskva će slati 500.000 tona uglja mesečno (Foto: AP)
Dmitrij Kozak: Moskva će slati 500.000 tona uglja mesečno (Foto: AP)

Zamenik ruskog premijera Dmitrij Kozak je saopštio kako će Moskva početi realizaciju dogovora slanjem 500.000 tona uglja mesečno "kako bi pomogla (Ukrajini) da reši problem pouzdanih isporuka energije Krimu". Kozak je naveo da bi ta količina mogla da se udvostruči ukoliko bude potpisan odgovaraući ugovor.Zamenik ruskog premijera je, međutim, priznao da Kijev nije pružio garanciju da će bilo šta od navedenih isporuka stići do Krima, koji je tokom većeg dela protekle nedelje imao periodična isključenja struje.

"Nikakav sporazum u vezi s Krimom dosad nije potpisan", izjavio je Kozak za državni informativni kanal Rusija 24, dodajući da je Moskva dobila privatna obećanja da će na Krimu biti struje i grejanja tokom teških zimskih meseci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track