HRVATSKA BIRA PREDSEDNIKA: Izlaznost veća nego ranije uprkos mećavi
Foto: Shutterstock

Četiri kandidata u igri

HRVATSKA BIRA PREDSEDNIKA: Izlaznost veća nego ranije uprkos mećavi

Planeta -
Hrvati biraju između kandidata Socijaldemokrtatske partije Ive Josipovića, Kolinde Grabar Kitarović ispred Hrvatske demokratske zajednice, Milana Kujundžića (Savez za Hrvatsku) i Ivana Vilibora Sinčića - kandidata Živog zida

ZAGREB - U Hrvatskoj se održavaju šesti predsednički izbori. Na kraju burne političke 2014. godine oko 3,8 miliona birača odlučuje koga želi na čelu države u narednom petogodišnjem mandatu.Ovoga puta, za razliku od prethodnih izbora kada je ih je bilo 12, "u igri" je četvoro kandidata - aktuelni predsednik i kandidat Socijaldemokrtatske partije Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović ispred Hrvatske demokratske zajednice, Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) i Ivan Vilibor Sinčić - kandidat Živog zida.

19.38 - Građani Hrvatske biraće budućeg predsednika u drugom krugu izbora, 11. januara pošto ni jedan od kandidata nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na birališta, pokazuje večeras objavljena izlazna anketa. Prema rezultatima koje je objavila Hrvatska radiotelevizija, aktuelni predsednik Hrvatske, socijaldemokrata Ivo Josipović ima veoma malu prednost u odnosu na kandidatkinju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolindu Grabar Kitarović. Josipović ima 38,9 odsto glasova, a Grabar Kitarović 38,1 odsto. Na trećem mestu je kandidat organizacije "Živi zid" Ivan Sinčić s čak 15,6 odsto glasova, što je iznenađenje izbora.

13.28 -Građani ne očekuju mnogo od izbora - Građani su za N1 televiziju komentarisali predsedničke izbore. Kažu da ne očekuju previše, ali ipak da bi ovo trebalo da bude bar nekakav dobitak za zemlju.

13.10 - Do 11:30 sati na birališta je izašlo 13,19 posto, odnosno 452.350 građana na niovu cele države, dok je na izborima 2009. godine, prema podacima koji su dostupni za period do 11 sati, do kada je biranju pristupilo 10,74 posto, odnosno oko 390.000 građana.

11.53h - Predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je nakon glasanja da se nada da će početi proces promene u Hrvatskoj. "Žao mi je ako loše vreme i sneg poremeti izlaznost na izbore, jer bi hteo da se ljudi plebiscitarno odluče za promene", rekao je Karamarko, prenosi TV N1.11.35h - Ivo Josipović izašao na izbore.11.29h - Kolinda Grabar Kitarović glasala je jutros u Zagrebu, prenosi TV N1.11.25h - Predsjednički kandidat "Živog zida" Ivan Sinčić glasao na biračkom mestu u karlovačkom predgrađu Velika Jelsa.11.17h - Predsjednički kandidat Milan Kujundžić glasao je na svom biračkom mjestu u Markuševcu u Područnoj školi Bačun.10.13h -Premijer Zoran Milanović glasao je na svom biračkom mestu u Osnovnoj školi "Petar Zrinski" u Zagrebu. Nakon izlaska sa birališta poručio je: "Oprezno hodamo i pazimo da se na spotaknemo".

U predsedničku trku krenuli su i pre zvaničnog znaka za start, iznoseći hrvatskoj javnosti predloge kako dalje u osvajanju "boljeg sutra", očekuju da baš oni budu izabrani, a ukoliko se to ne dogodi u prvom krugu, drugi izborni krug će biti održan 11. januara naredne godine.Aktuelni predsednik Josipović, pravnik i kompozitor, koji je na prethodnim izborima u drugom krugu pobedio Milana Bandića, u kampanju za novi mandat na Pantovčaku krenuo je pod geslom "To je pravi put", s predlogom ustavnih promena, "novog društvenog ugovora uobličenog u novom Ustavu Druge Republike", kao preduslova sprovođenju reformi neophodnih za oporavak države.

Kandidat koji slovi za glavnog favorita naglašava da do privrednog oporavka teško može da se dođe bez strukturnih reformi kroz reforme upravljanja državom, njenom administracijom i upravom, zalaže se za decentralizaciju zemlje i promoviše novu energetsku ulogu i snažan potencijal Hrvatske.Njegova suparnica u predsedničkoj trci, kojoj pored Josipovića analitičari hrvatske političke scene daju najviše šansi na izborima, političarka i diplomata Grabar Kitarović, u nadmetanje je krenula sa sloganom "Za bolju Hrvatsku".U svom izbornom programu, naglasak je stavila na rešavanje privredne situacije i ističe da je glavni razlog njene kandidature teško privredno, socijalno i sveukupno stanje u Hrvatskoj.U svojim nastupima upozorava da je zemlja u dubokoj krizi jer ima "neefikasnu i nesposobnu vladu", kritikujući aktuelnog predsednika da u svom mandatu "nije učinio ništa da se u Hrvatskoj danas živi bolje".Za razliku od Josipovića, smatra da Hrvatskoj nisu potrebni novi temelji, ni novi Ustav, ni takozvana Druga Republika, jer su, kaže, temelji Hrvatske čvrsti i neuništivi, ukorenjeni u Domovinskom ratu.Pobedi li na predstojećim zborima, Hrvatska će dobiti prvu predsednicu u svojoj istoriji.Kujundžić, inače lekar čiji je živorni moto "rad, rad i samo rad", predsednički je kandidat Saveza za Hrvatsku, poručuje da želi ljudima da vrati nadu."Moramo hrvatskom čoveku vratiti dostojanstvo, ugasiti beznađe, vratiti nadu i ponos", poručio je, naglasivši da su za to potrebni drugi ljudi, a ne "oni kojima su se s kolevkom prostirali crveni tepisi".Četvrti kandidat u predsedničkoj trci, dugogodišnji građanski aktivista Sinčić, na izbore izlazi jer, između ostalog, želi da upozori na problem nemogućnosti podmirivanja dugova i neotplativosti kredita u postojećem sistemu.Predsednički kandidat Živog zida je tokom četiri godine aktivizma i političkog rada bio organizator mnogih akcija i inicijativa usmerenih protiv političkih elita.Svih četvoro kandidata za predsednika Hrvatske su tokom sučeljavanja tokom kampanje isticali da bi, dobiju li izbore, odmah organizovali razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem oko stanja u hrvatskoj privredi, kako bi njemu i vladi izneli svoje predloge za izlazak iz krize.

Tanjug/TVN1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track