NEIZVESNOST: Goreće planeta zbog Irana, Rusije, Grčke...
Foto: Rojters

Pesimistična predviđanja blumberga za 2015.

NEIZVESNOST: Goreće planeta zbog Irana, Rusije, Grčke...

Planeta -
U narednih 12 meseci mogli bi nas zadesiti veliki potresi zbog niza nerazrešenih pitanja, ali i međusobnih optužbi vodećih lidera
1 / 4 Foto: Beta Ap

VAŠINGTON - Nakon niza dramatičnih događaja koji su obeležili 2014. i najava da je planeta na ivici sukoba u kojem neće biti neutralnih, analitičari imaju uglavnom pesimistična predviđanja za 2015.Iz prethodne godine ostalo je mnogo nerešenih, a gorućih pitanja, a razmenjene su i grube reči i optužbe između svetskih lidera, što je dovelo do značajnog zatezanja odnosa među državama.Cene nafte su u padu, ruska privreda suočava se s najvećim izazovima još od 1998, dugovi pojedinih zemalja dostigli su alarmantan nivo, dok pojedini ubrzano rade na pojačavanju sopstvene vojne moći, zveckaju oružjem, provociraju i prete.Američki Blumberg izdvojio je nekoliko planetarnih problema koji bi u narednim mesecima veoma lako mogli zapaliti svet i čak ga uvesti u treći svetski rat.

Hasan Rohani
Hasan Rohani

Scenario 1IRAN ULAZI U SUKOB ZBOG NUKLEARNOG PROGRAMAZapad godinama ne uspeva da ograniči težnje Irana da razvije nuklearni program, što bi u jednom trenutku moglo da rezultira sukobom. U njega bi se prvo uključio Izrael, ali i SAD.Takođe, Iran je goruća tačka i zbog pada cene nafte. Naime, ta zemlja zavisi od prodaje crnog zlata, a sada trpi ogromne gubitke. Zbog toga je predsednik Hasan Rohani već optužio Saudijsku Arabiju i Ameriku da namerno utiču na cene nafte kako bi nanele štetu Iranu i Rusiji.

Scenario 2RUSIJA POSLE UKRAJINE KREĆE NA BALTIKNATO je optužio Rusiju da će ona nakon Ukrajine pokušati da povrati uticaj nad bivšim sovjetskim republikama na Baltiku. Zbog toga je Alijansa izmestila snage u tu oblast, odnosno na prag Rusije, što bi moglo izazvati njen bes i pokrenuti nuklearni rat.

Scenario 3GRČKI ANARHISTI RUŠE VLADU I PRETE EVROPIZbog višegodišnje ekonomske krize talas nezadovoljstva u Grčkoj mogao bi eskalirati velikim anarhističkim pokretom. On bi nakon rušenja grčke vlade mogao da se prenese na čitavu Evropu.

Scenario 4NASILJE IZ SIRIJE IZMEŠTA SE U OKOLNE ZEMLJEStrahuje se da bi nasilje iz Sirije, moglo da se izmesti i u okolne zemlje- Liban, Jordan i Tursku. Razlog za to je i jačanje terorista Islamske države (IS), koji su zaposeli pola Sirije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track