ŠPANIJA ODAHNULA: U ruksaku ostavljenom na stanici Atoča bila samo flaša vode
Foto: Printscreen Yt

Ipak samo ludak

ŠPANIJA ODAHNULA: U ruksaku ostavljenom na stanici Atoča bila samo flaša vode

Planeta -
Čovek koji je pretio da će se razneti bombom u rancu je poreklom Marokanac i leči se na psihijatriji

MADRID - U ruksaku koji na železničkoj stanici Atoča u centru Madrida ostavio muškarac koji je pokušao da se ubije ipak nije bila bomba, kako je pretio, nego samo flaša vode.

Neimenovani muškarac digao je jutros Madrid na noge kad je stao nasred prometne stanice Atoča, koja je 2004. već bila poprište najvećeg terorističkog bombaškog napada u istoriji Evrope, i počeo da urla da će se razneti bombom koju ima u rancu. Policajci su uspeli nekako da ga dohvate i uhapse, ali ranac je ostao da leži nasred stanice.

Stanica je smesta ispražnjena, a onda su na scenu stupili specijalci za demontiranje bombi. Međutim, u rancu su našli samo flašu vode, javlja El Mundo.

Identitet propalog samoubice tek treba da bude saopšten, ali El Pais saznaje u španskom ministarstvu unutrašnjih poslova da je reč o čoveku marokanskog porekla koji se leči na psihijatriji.

Inače, stanica Atoča bila je poprište terorističkih napada 11. marta 2004, najvećih dosad u Evropi. U tri eksplozije poginula je 91 osoba, a skoro dve hiljade su povređene. Na meti napadača bila su četiri voza, a 10 bombi punjenih šrapnelima bile su skrivene u ruksacima. Napadi su se desili tokom jutarnjeg špica, a od 28 optuženih, uglavnom iz Severne Afrike, pokrenut je sudski proces, njih 18 osuđeno je za učešće u napadu.

Sedam glavnih organizatora raznelo se tri nedelje posle napada, kada je policija opkolila stan u jednom madridskom predgrađu u kojem su se krili. Ekstremisti koji su preuzeli odgovornost za napade rekli su da su ih izveli kao osvetu za podršku španske vlade ratu u Iraku i prisustvu njihovih vojnika u Avganistanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track