SAJBER ARMIJA: Kim priprema 6.000 hakera za napad na Južnu Koreju
Foto: Rojters

Otkriven

SAJBER ARMIJA: Kim priprema 6.000 hakera za napad na Južnu Koreju

Planeta -
Bivši južnokorejski ministar odbrane Kim Kvanjin rekao je 2013. da Severna Koreja ima odeljenje za informatističko ratovanje, u kojem radi 3.000 stručnjaka, a koje je nedavno udvostručeno

Južna Koreja tvrdi da Severna Koreja ima sajber armiju sa 6.000 hakera, čiji je zadatak da ometaju rad južnokorejske vlade i vojske.

Kako navodi Gardijan, brojnost sajber armije Pjongjanga je, prema novim procenama Seula, udvostučena, jer se ranije pretpostavljalo da je u tom sektoru severnokorejske vojske, namenjenom za informatističko ratovanje, oko 3.000 ljudi.

Sjedinjene Američke Države optužile su Severnu Koreju za sajber napad na kompaniju "Soni pikčers", zbog filma u kojem se prikazuje fiktivni atentat na severnokorejskog lidera Kim Džong Una.

Pjongajng je negirao bilo kakvu umešanost u hakerski napad na hiljade poverljivih imejlova i poslovnih fajlova te kompanije.Bivši južnokorejski ministar odbrane Kim Kvanjin rekao je 2013. da Severna Koreja ima odeljenje za informatističko ratovanje, u kojem radi 3.000 stručnjaka.

Južna Koreja je optužila Severnu za najmanje šest sajber napada od 2007. godine i za daleko više neuspelih pokušaja da se infiltrira u kompjuterske sisteme kompanija i vladinih agencija na jugu Korejskog poluostrva.Dve države su još tehnički u stanju rata, jer je rat vođen od 1950. do 1953. godine završen primirjem, a ne mirovnim ugovorom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track