Za EU je bolje da slomi islamofobiju
Foto: Reuters

Erdogan sa evropskom zajednicom opet na nož

Za EU je bolje da slomi islamofobiju

Planeta -
U veliku Tursku više niko ne sme da upire prstom, upozorio turski lider, dok se u Nemačkoj okupljaju protiv islamizacije

ANKARA - Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan još jednom je žestoko napao EU i njene lidere, optuživši ih da zatvaraju oči na sve intenzivniju pretnju - islamofobiju u svojim okvirima.Njegove reči usledile su samo dan nakon što su u nemačkom gradu Drezdenu već drugu nedelju zaredom, u organizaciji grupe PEGIDA, održani masovni protesti sa zahtevima da se zaustavi dalje useljavanje muslimana u zemlje EU i spreči islamizacija Starog kontinenta.- EU bi bilo bolje da što pre sruši rastuću islamofobiju umesto da Turskoj drži lekcije o demokratiji. Ona nije zemlja u koju bilo ko arogantno i slobodno može da upire prstom i optuži je za bilo šta. Ko ima naviku da tako nešto radi, trebalo bi hitno da ih se okane jer pred sobom ima novu i veliku Tursku - upozorio je Erdogan u govoru pred svojim ambasadorima u Ankari.- Ukoliko se tamo ne obračunaju sa islamofobijom i ako populizam zavlada, dovešće se u pitanje evropske vrednosti - rekao je turski predsednik.

Ne može da zaustavi proteste... Angela Merkel
Ne može da zaustavi proteste... Angela Merkel

Na kraju govora još jednom je optužio Brisel da namerno stopira put Turske u EU i njene desetogodišnje pregovore za članstvo u zajednici.

Podsetimo, spor u vezi s islamizacijom Evrope započeo je neposredno pre proslave katoličkog Božića, kad su pripadnici desničarske i konzervativne organizacije PEGIDA uspeli u Drezdenu da prikupe veliku podršku i održe proteste sa više od 18.000 učesnika. Tad su isticali da je masovni porast muslimanskog stanovništva u Nemačkoj, ali i u drugim zemljama EU velika pretnja po stabilnost Evrope, a posebno naglasili opasnost od ulaska Turske u zajednicu. Naime, kako naglašavaju, ta država sa više od 76 miliona stanovnika gotovo bi prevazišla broj nemuslimanske populacije na Starom kontinentu.

Traže svoja prava... Turski emigranti u Kelnu
Traže svoja prava... Turski emigranti u Kelnu

HAOS Berlin, Štutgart i keln preplavili borci protiv konzervativaca DEMONSTRACIJE CEPAJU NEMAČKUGlavni moto pripadnika pokreta PEGIDA zasnovan je na ideji sprečavanja dalje islamizacije EU, međutim dok oni već drugu nedelju zaredom izlaze na proteste u Drezdenu, demonstracije usmerene protiv ovog pokreta organizovane su u Berlinu, Štutgartu i Kelnu. Učesnici skupa u tim gradovima optužili su članove grupe PEGIDA za diskriminaciju i rasizam, a mnogi od aktivista za borbu za ljudska prava nosili su transparente „PEGIDA je sramota za našu zemlju“ i „mislite na svoju decu“. Učesnici demonstracija u tri nemačka grada u ponedeljak su izdejstvovali gašenje javne rasvete na mnogim državnim zgradama, uključujući i katedrale, a u znak protesta protiv politike grupe PEGIDA.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track