ČESI PROTIV ISLAMOFOBIJE: Hiljade građana danas jede kebab
Foto: Shutterstock

Inicijativa na društvenim mrežama

ČESI PROTIV ISLAMOFOBIJE: Hiljade građana danas jede kebab

Planeta -
Na hiljade Čeha koji su podržali inicijativu o poseti restoranima gde se servira kebab poručilo je na društvenim mrežama kako je Okamurina ideja bolesna

PRAG - Hiljade stanovnika Češke pridružilo se inicijativi da danas ručaju kebab u restoranima u Pragu i drugim gradovima širom zemlje čiji su vlasnici, uglavnom, Turci i Arapi, čime su se usprotivili antiislamskim porukama pojedinih parlamentaraca u toj zemlji, javlja agencija Anadolija.

Kako javljaju češki mediji, ova demokratska inicijativa pokrenuta je kako bi građani Češke pokazali solidarnost. Česi su se organizirali putem društvenih mreža, gde je pokrenuta inicijativa pod nazivom "Kebabom protiv idiotizma".

Tokom poslednjih nekoliko sedmica pojedini češki ekstremno-desničarski političari uputili su uvredljive poruke protiv islama i muslimana.

Tomio Okamura, član partije "Zora direktne demokratije" koja ima 14 mesta u češkom parlamentu, ranije je pozvao na antiislamske proteste.

"Svaki kebab koji kupite je podrška burki i muslimanima", poručio je ovaj političar naglasivši kako je islam pretnja Češkoj i načinu života u ovoj zemlji.

Na hiljade Čeha koji su podržali inicijativu o poseti restoranima gde se servira kebab poručilo je na društvenim mrežama kako je Okamurina ideja "bolesna".

"Hajdemo svi zajedno, celi narod na kebab. Okupirajmo sve restorane s kebabom. Okamura nas neće zaustaviti, ne može da nam otme naše kebabe", navodi se u pozivu organizatora inicijative gdje se također dodaje kako većina muslimana nisu teroristi.

(Radio Sarajevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track