REKORDNA IZLAZNOST: U Hrvatskoj do 16,30 glasalo više od polovine birača
Foto: Tanjug

Drugi krug predsedničkih izbora

REKORDNA IZLAZNOST: U Hrvatskoj do 16,30 glasalo više od polovine birača

Planeta -
Ocenjuje se da bi na ovim izborima mogla da bude zabeležena rekordna izlaznost. Više županija beleži izlaznost veću od 50 odsto, a najveći odziv je u Karlovačkoj županiji (53,19 odsto) i u Varaždinskoj (52,1 odsto)

ZAGREB - Više od 48 odsto birača glasalo je do 16.30 u drugom krugu izbora za predsednika Hrvatske, što je znatno više nego u prvom krugu pre dve sedmice, saopštila je Državna izborna komisija.

Na birališta je do 16.30 izašlo 48,23 odsto birača, odnosno 1,7 miliona, što je za 11,87 odsto više nego u prvom krugu 28. decembra. Pravo glasa ima 3,8 miliona birača. Na predsedničkim izborima pre pet godina do 16 casova glasalo je 37,99 odsto birača.

Ocenjuje se da bi na ovim izborima mogla da bude zabeležena rekordna izlaznost. Više županija beleži izlaznost veću od 50 odsto, a najveći odziv je u Karlovačkoj županiji (53,19 odsto) i u Varaždinskoj (52,1 odsto). U Gradu Zagrebu glasalo je 50,60 odsto birača. Najmanji odziv bio je u Zadarskoj županiji gde je na birališta izašlo 43,97 odsto glasača.

U drugom krugu izbora za mandat predsednika bore se aktuelni šef države, socijaldemokrata Ivo Josipović i kandidatkinja opozicione Hrvatske demokratske zajednice Kolinda Grabar Kitarović.

U prvom krugu, Josipović je osvojio 38,46 odsto glasova, a Grabar Kitarović 37,22 odsto. Analitičari ocenjuju da je reč o najneizvesnijoj izbornoj trci u istoriji Hrvatske i da će se u drugom krugu voditi borba za svaki glas.

Birališta će biti otvorena do 19 časova, do kada traje i izborna tišina. Po zatvaranju biračkih mesta očekuju se prvi nezvanični izborni rezultati, na osnovu izlaznih anketa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track