SPAVAČI U NAPADU: Masakr u Parizu otkrio mrežu islamskih terorista!
Foto: Shutterstock

Opasnost nije prošla

SPAVAČI U NAPADU: Masakr u Parizu otkrio mrežu islamskih terorista!

Planeta -
Šerif Kuaši bio je blisko povezan sa Kulibalijem, otmičarem koji je usmrtio četvoro talaca u Parizu. Kuašijeva supruga razmenila je više od 500 telefonskih razgovora sa Ajat Bumedijen, partnerkom Ameda Kulbalija Bliskost Kuašija i Kulibalija ukazuje na povezanost dva zločina koji su počinjeni u Parizu

PARIZ - Bezbednosne službe upozorile su sve pripadnike francuske vojske i policije da obrišu svoje naloge na društvenim mrežama, kao i da stalno nose oružje sa sobom, jer im preti opasnost od terorističkih ćelija - tzv. spavača, koje su se aktivirale proteklih dana. Nedavni teroristički napadi u Parizu potvrdili su ove navode i podigli oprez na najviši nivo.

Amed Kulbali, terorista koji je likvidiran u petak nakon što je u košer prodavnici u Parizu ubio četvoro talaca, napravio je nekoliko telefonskih poziva u kojima je sa sagovornicima razgovarao o likvidiranju policajaca u Francuskoj, navode tajne službe.

Braća Kuaši, odgovorna za masakr 12 novinara u redakciji lista "Šarli Ebdo", takođe su imali "crveni status" i bili smatrani teroristima, ali su francuske vlasti vremenom izgubila interesovanje za njih.

Terorističke mreže

Nakon saznanja da je Said Kuaši putovao u Jemen, francuske vlasti su ga stavile pod stalnu prismotru u novembru 2011. godine. Međutim, s obzirom na to da je Kuaši godinama bio "ispod radara", u junu 2014. Francuska ga je skinula sa liste potencijalno opasnih terorista.

Praćenje njegovog brata Šerifa ukinuto je krajem 2013. godine kada su bezbednosne službe, priskluškivanjem njegovih telefonskih razgovora, zaključile da je "raskrstio sa nasilnim ekstremizmom i preorijentisao se na šverc odeće i obuće."

Veruje se da je i Šerif posetio Jemen u 2011. godini, ali da je putovao odvojeno od svog brata.

Mohamed al-Kibsi, novinar iz Jemena, izjavio je za SI-En-En da se susreo i razgovarao sa Saidom Kuašijem dva puta, 2011. i 2012. godine. On je izjavio da je Kuaši u Jemenu proveo veći deo 2011. godine.

- Said je prvi put posetio Jemen 2009. godine, kada je u zemlji proveo skoro godinu dana. Nakon toga, ponovo je došao 2011. U Jemen je ulazio sa uredno izdatom vizom.

On se nije nalazio pod prismotrom u tom periodu jer nije bio na listi potencijalno opasnih ljudi. Francuska i njeni zapadni zaveznici nisu smatrali Kuašija pretnjom. Tek kada se vratio u Pariz, odlučili su da ga prate - kaže al-Kibsi.

Kuaši je studirao arapsku gramatiku, a zanimljivo je da je bio cimer sa Farukom Abdulom Mutalabom, sa kojim je kratko vreme delio mali stan u prestonici Jemena, Sani.

Abdul Mutalab izdržava doživotnu kaznu zatvora nakon što je pokušao da se ukrca u avion na aerodromu u Detroitu sa bombom koju je nosio ispod prsluka. Incident se dogodio na dan katoličkog Božića 2009. godine.

Bernar Kaznev, ministar unutrašnjih poslova Francuske kaže da "građani konačno mogu da odahnu nakon 3 dana, ali da posao vlade i policije tek počinje."

Treba povećati bezbednosnu kontrolu potencijalno opasnih ljudi na teritoriji Francuske, i pronaći način kako bi se ovakvi napadi sprečili ubuduće. U međuvremenu, policija nastavlja intenzivnu potragu za Ajat Bumedijen, Kulbalijevom partnerkom.

Blisko "prijateljstvo" dvojice terorista

Šerif Kuaši, poznat po anti-semitizmu i mržnji koju je gajio prema Amerikancima, bio je blisko povezan sa Kulibalijem, otmičarem koji je usmrtio četvoro talaca u košer radnji u Parizu, prenosi Si-En-En.

Kuašijeva supruga razmenila je višeo od 500 telefonskih razgovora sa Ajat Bumedijen, partnerkom Ameda Kulbalija, samo u prošloj godini. Bliskost Kuašija i Kulibalija ukazuje na povezanost dva zločina koji su počinjeni u Parizu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track