EGIPAT UKINUO PRESUDU: Hosni Mubarak bi uskoro mogao na slobodu
Foto: Fonet/AP

EGIPAT UKINUO PRESUDU: Hosni Mubarak bi uskoro mogao na slobodu

Planeta -
Presuda je ukinuta i njegovim sinovima Alaau i Gamalu, što znači da će svi na ponovno suđenje

KAIRO - Apelacioni sud ukinuo je danas trogodišnju zatvorsku kaznu svrgnutom egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku osuđenom za korupciju i naložio ponovno suđenje, jedan od poslednjih koraka za njegovo puštanje na slobodu.

Egipatski Apelacioni sud saopštio je svoju odluku na kratkoj sednici koju su uživo prenosili na nekoliko egipatskih TV mrežama, prenela je agencija AP. Mubarak je bio osuđen na tri godine zatvora, a njegovi sinovi Alaau i Gamalu, kojima je takođe danas ukinuta presuda, na po četiri godine zatvora.

Svrgnutom egipatskom predsedniku je izrečena zatvorska kazna u maju prošle godine pošto je proglašen krivim za proneveru javnih fondova za više od 100.000 egipatskih funti (oko 10 miliona evra) namenjenih za održavanje predsedničkih palata u Egiptu. On izdržava zatvorsku kaznu u vojnoj bolnici u Kairu, navodi agencija Rojters.

U novembru prošle godine, drugi niži sud, odbacio je optužnicu protiv Mubaraka za zaveru za ubistvo demonstranata tokom ustanka 2011. u kome je svrgnut s vlasti. Kako je to jedina optužnica koja je Mubaraka držala iza rešetaka, nije jasno da li će on ostati u zatvoru do ponovnog suđenja, tim pre što iz nekih sudskih izvora navode da je on faktički slobodan, jer nije ostala nijedna optužnica protiv njega.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track