(VIDEO) STIGLI GA GRESI IZ MLADOSTI: Kralj Huan Karlos na dokazivanju očinstva
Foto: Reuters

Don Žuan

(VIDEO) STIGLI GA GRESI IZ MLADOSTI: Kralj Huan Karlos na dokazivanju očinstva

Planeta -
Vrhovni sud razmatra zahtev Ingride Žane Sartijo, koja tvrdi da joj je vremešni monar otac

MADRID - Španski vrhovni sud razmatra zahtev za utvrđivanje očinstva koji je podnela jedna belgijska državljanka, a tiče se kralja Huana Karlosa I (77).

Kralj Huan Karlos I abdicirao je u junu u korist sina Filipea VI. Poslednje godine njegove vladavine obeležene su nizom skandala, a vremešni monarh bio je svojevremeno poznat po nizu vanbračnih afera.

Sud je "pristao da razmotri zahtev za utvrđivanje očinstva Don Huana Karlosa od Burbona. Radi se o zahtevu Ingride Žane Sartijo", izjavila je za AFP portparolka Vrhovnog suda. Sud je, međutim, odbacio drugi zahtev koji je podneo Španac Alberto Sola Himenes.

"Poštujemo nezavisnost suda", kratko je prokomentarisao odluku suda portparol kraljevske palate.

Kralj Huan Karlos i kraljica Sofija: Supruga ga je pre više decenija izbacila iz kreveta zato što se švalerisao, tvrdi španska štampa (Foto: Reuters)
Kralj Huan Karlos i kraljica Sofija: Supruga ga je pre više decenija izbacila iz kreveta zato što se švalerisao, tvrdi španska štampa (Foto: Reuters)

Huan Karlos I sada ima 20 dana da odgovori na optužbu. Sud bi mogao da zatraži od njega da ide na test očinstva ako utvrdi da ima dovoljno dokaza za tvrdnje Ingride Žane Sartijo, rekla je portparolka suda.

Godine 2012, španski sudovi su odbacili pomenute zahteve, pozivajući se na član 56 španskog ustava prema kojem "kralj nije odgovoran" pred sudom. To izuzeće više nije na snazi jer je Huan Karlos abdicirao, ali ipak je zadržao izvesni imunitet zahvaljujući zakonu usvojenom u parlamentu, po kom jedino Vrhovni sud može da mu sudi.

Ingrid Žan Satijo i Alberto Sola Himenes odlučili su da podnesu zahtev za utvrđivanje očinstva nakon što je DNK testom potvrđeno da su brat i sestra., piše belgijska štampa

U intervjuu koji je dala prošle godine listu Soar magazin, Satijo je rekla da je počela da se bavi ovim slučajem kada joj je majka jednog dana, videvši španskog kralja na televiziji, rekla: "Ovaj čovek je tvoj otac". Tokom istraživanja naišla je na Solu, koji je usvojen na rođenju i koji takođe tvrdi da mu je Huan Karlos otac.

Solova biološka majka je ćerka poznatog bankara iz Barselone koja je svojevremeno bila u vezi sa kraljem, tvrdi španska štampa.

http://www.youtube.com/watch?v=jLaCJs1ikRA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track