SAJBERDŽIHAD: Islamistički hakeri napali 19.000 francuskih sajtova
Foto: Reuters

Rat

SAJBERDŽIHAD: Islamistički hakeri napali 19.000 francuskih sajtova

Planeta -
Napadnute su različite oblasti interneta - od sajtova picerija do vojnih sajtova za regrutaciju, među napadačima i zloglasna Islamska hakerska grupa

PARIZ - Oko 19.000 francuskih sajtova napadnuto je pošto su izvedeni teroristički napadi u Parizu, izjavio je danas zvaničnik iz francuskog Odeljenja za sajber odbranu Arno Kustilijer.

On je rekao novinarima da su veliki broj sajber napada izvele "manje ili više organizovane" grupe, među kojima i dobro poznata Islamska hakerska grupa, preneo je AP. Kustilijer je naveo da su napadnuti sajtovi iz rezličitih sektora - od vojnih sajtova za regrutaciju do picerija.

Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je danas da bilo kakav antimuslimanski i antisemitski čin mora biti "strogo kažnjen". Isstovremeno, pozvao je na smirivanje verskih napetosti u zemlji posle najkrvavijih terorističkih napada u proteklih pola veka. Milioni muslimana u Francuskoj treba da budu zaštićeni i poštovani, "kao što i oni sami treba da poštuju državu", rekao je Oland u svom govoru u Institutu arapskog sveta u Parizu.

Sa 120.000 pripadnika snaga bezbednosti raspoređenih kako bi se sprečili eventualni budući napadi, napetosti u Francuskoj dodatno su pojačane, pošto je automobil u kome su se nalazile četiri osobe noćas udario policajku koja je obezbeđivala predsedničku palatu. Dve osobe su kasnije uhapšene, dok su druge dve pobegle. Incident ispred Jelisejske palate nema očiglednih veza sa prošlonedeljnim napadima i moglo bi da se radi o nesreći, saopštili su policija i tužilaštvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track