VOJNI ŠPIJUNI NA ODSTRELU: Nemački 007 ukrao i odneo listu s imenima 3.500 agenata
Foto: Rojters

Poigrao se životima

VOJNI ŠPIJUNI NA ODSTRELU: Nemački 007 ukrao i odneo listu s imenima 3.500 agenata

Planeta -
Još se ne zna da li je Markus R. prodao tu listu nekoj stranoj službi, čime bi bukvalno ugrozio živote svojih kolega. Zna se da ju je instalirao na svoj privatni kompjuter kod kuće

BERLIN - Dvostruki špijun Markus R. (32) ukrao je jedan strogo čuvani dokument sa imenima 3 500 agenata Nemačke obaveštajne službe (BND) i instalirao ga na privatni kopjuter u kući, piše nemački tabliod Bild.

Slučaj je otkriven prošlog jula i nije jasno da li je agent listu prodao nekoj drugoj službi, na primer ruskoj ili kineskoj.

"Amerikancima u svakom slučaju nije", piše tabliod, navodeći da BND nije želo da se izjasni o toj temi.

Markus R. je uhapšen u julu 2014. godine. On se, kako se navodi, tereti da je između 2012. i 2014. godine špijunirao BND i Amerikancima prodao 218 dokumenata za 25 000 evra.

Tabliod saznaje da je Markus R. ukrao listu iz 2011. godine, na kojoj se nalaze prava i lažna imena špijuna odeljenja EA (oblasti vojnih angažmana i inostranih odnosa) u BND, čime bi, kako se kaže, polovina BND špijuna mogla da bude razotkrivena. Odeljenje EA je, između ostalog, odgovorno sa nemačke ambasade u inostranstvi i za oblasti vojnih misija Bundesvera i u njihove zadatke spada, navodi se, sprečavanje mogućih napada na nemačke vojnike u inostranim vojnim misijama i sakupljanje informcija o mogućim neprijateljima za NATO-partnere.

"Sada su agenti u opasnosti", navodi "Bild", koji piše da je Markus R. memorisao listu sa imenima na jedan privatni kompjuter u kući i da je taj kompjuter zaplenjen prilikom pretraživanja kuće u leto 2014. godine, ali da su tek sada dokumenta sistematski procenjena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja